Guide till Svenska Rallyt, sträckor, datum och TV-tider

Uppdaterad 2023-02-08 | Publicerad 2023-02-07

På torsdag startar VM-festen och Rally Sweden i Umeå. Här hittar du alla datum och sträckor till Svenska Rallyt 2023.

Kalle Rovanperä under svenska rallyt 2022

För andra året i rad avgörs Rally Sweden eller Svenska Rallyt i Umeå. I fjol gjorde tävlingen succé när finländaren Kalle Rovanperä vann. Han vann sedan också VM-titeln i rally.
Svenska Rallyt är den andra VM-deltävlingen under 2023. Säsongen startade i

Monte Carlo i januari och där vann Sebastien Ogier för nionde gången, men han kommer inte till start i Sverige. Den flerfaldige mästaren kör enbart utvalda tävlingar i år och har valt att hoppa över Rally Sweden.

Under Svenska Rallyt 2023 tävlar 52 ekipage från 20 olika länder. Det är sju tävlande fler än förra året och förutsättningarna för ett vinter rally är fantastiska. För ett par veckor sedan töade snön, vilket bildade is när kylan återvände till Umeå och nu är tävlingsområdet täckt av gnistrande snö.

I WRC-klassen finns förare som fjolårets segrare Kalle Rovanperä kör för Toyota, precis som Elfyn Evans och Takamoto Katsusa, Japan och Lorenzo Bertelli, Italien. För M-Sport Ford tävlar Ott Tänak, som lämnat Hyundai inför årets WRC-säsong och Pierre Loubet, Frankrike, som inte körde i Svenska Rallyt ifjol. För Hyundai tävlar Thierry Neuville (Belgien), Esapekka Lappi (FInland) och Craig Breen (Irland).

I WRC 2 kan det bli riktigt spännande. Där tävlar Oliver Solberg med en Skoda Fabia RS och de är totalt 25 förare anmälda i klassen, dock saknas Andreas Mikkelsen (Norge) som vann i fjol. Hans landsman Ole-Christian Veiby finns med precis som finländaren Jari Huttunen. De tog båda två pallplatser i fjol och lär utmana Solberg i kampen om segern.

Rovanperä vann Rally Sweden och VM-titeln

Svenska Rallyt 2023 - Alla sträckor

Svenska rallyt torsdag 9 februari:

• Kl 19.05 Umeå Sprint 1 (5,16 km) Arena

Svenska rallyt fredag 10 februari:

• Kl 08.30 SS 2 Brattby 1 (10,76 km)
  • Kl 09.31 SS 3 Sarsjöliden 1 (14,23 km)
  • Kl 11.03 SS 4 Botsmark 1 (25,81 km)
  • Kl 13.43 Service Umeå Service Park Nolia
  • Kl 14.53 SS 5 Brattby 2 (10,76 km)
  • Kl 15.54 SS 6 Sarsjöliden 2 (14,23 km)