Pär Mårts: ”Nu krävs stor jäkla skärpning”

Tre Kronor föll mot Schweiz

Pär Mårts.

Tre Kronor har inte imponerat i landskamperna inför hemma-VM.

I kväll föll Pär Mårts mannar mot Schweiz i Örebro.

– Det krävs rejäl jäkla skärpning, röt förbundskaptenen i SVT efter 4–2-förlusten.

Efter dubbla utklassningssegrar mot Norge i början av april stötte Tre Kronor på problem i mötena med Vitryssland förra veckan.

Det blev visserligen två vinster i Minsk, men vid båda tillfällena krävdes straffar för att skilja lagen åt – och i kvällens möte med Schweiz åkte Pär Mårts gäng på sin första förlust inför hemma-VM.

Damien Brunner gav gästerna en drömstart i Örebro när han med en urläcker straff grundlurade Buffalo-målvakten Jhonas Enroth, som gjorde sin första landskamp på över fyra år.

I den andra perioden uttökade Julien Sprunger till 2–0 för Schweiz, innan Daniel Fernholm reducerade med knappt två minuter kvar av mittronden.

Avgjorde i tom bur

Och sex minuter in i tredje stod Fredrik Pettersson för kvitteringen – men kort därefter satte Daniel Rubin Schweiz i förarsätet igen, och trots en stark slutforcering lyckades inte Sverige åstadkomma en ny utjämning.

Målvakten Reto Berra gjorde en jätteräddning på Linus Omarks närskott med halvminuten, och i stället kunde den förre Frölunda-backen Patrick von Gunten fastställa slutresultatet till 4–2 i tom bur.

Efteråt var Pär Mårts rejält upprörd.

– Vi vinner inte närkamperna och har inte hettan in på mål. Det är segt i skallarna och instinkten och vittringen finns inte. Från början till slut var vi inte riktigt där, säger han i SVT.

– Spelar man för Tre Kronor måste det vara full ansats från början. Vi är ju på något sätt ansiktet utåt för svensk hockey, och då är det inte tillåtet att uppträda så här. Nu krävs det stor jäkla skärpning.

Tre Kronor får chans till revansch redan på fredag, när lagen drabbar samman igen i Nyköping.