HOTET MOT KALLA

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-21

Faller för ofta: ”Måste träna utförsåkning”

Stjärnfall Kalla har fallit två tävlingar i rad. Nu tränar hon extra på att stå benen i nedförsbacken.

Vad är 70 meter långt och hotar världscupspremiären?

Två tävlingar i rad har Charlotte Kalla, 21, tappat topplaceringar då hon ramlat i en lutning – nu ställs hon mot Dynamitbacken.

– Hon behöver träna mer utförsåkning, säger förbundskapten Joakim Abrahamsson.

Hon blev nationalidol i en uppförsbacke.

Nerför har det sett knepigare ut.

Under förra lördagens smygpremiär rådde inte Charlotte Kalla på polskan Justyna Kowalczyk, som var totaltrea i världscupen i fjol. Mer överraskande var att Kalla kom i mål fem sekunder efter Britta Norgren, bland annat för att hon trillade i en backe.

Kostade segern

Dagen efter kostade fallen ännu mer.

För Kalla hade med all sannolikhet vunnit det tio kilometer långa loppet om hon inte hade ramlat – två gånger. I stället vann Kowalczyk igen, nu med tio sekunder.

Förbundskaptenen Joakim Abrahamsson medger att Charlotte har haft problem i utförsåkningen.

– Ibland är det enkla misstag, ibland har det varit riktigt svårt. Det är något att jobba mer på, säger han.

Hur nöter ni för att göra henne säkrare?

– Det är bara att träna vidare på att ta kurvor, att vänja sig vid riktigt höga farter. På träningarna försöker vi införa samma moment som på tävlingarna för att lära henne hantera pressen i backarna.

Finns värre banor

Banan i Gällivare är fem kilometer lång, i morgon kör damerna två varv. Och största faran dyker upp efter en dryg kilometer på varje. Ner för Dynamitbacken ökar farten hela tiden – tills man efter 70 meter når en skarp, doserad vänstersväng.

Abrahamsson känner till riskzonerna, men vill ändå betona att det finns värre banor nere i Europa.

– Det finns ingenstans i banan som vi har sagt ”här behöver du vara extremt rädd”. Det är bara att hoppas att det går vägen, säger han.

Partierna som kan sänka Kalla

1. Efter 1?200 meter lämnar åkarna Dynamitbacken och åker utför. Backen är svår tekniskt, går fort och är 60–70 meter lång. Där nere väntar en doserad vänstersväng, som man väldigt sent ser utgången i.

2. Efter 2,5 kilometer väntar en lång utförskörning. Till en början ingen större hastighet, men farten ökar i slutet där en skarp högersväng väntar. Där har flera åkare tryckts ut under träning.

3. Efter sista stigningen, vid 4,2 kilometer kommer en tämligen rak backe. Väl nere vänder det skarpt åt höger och går brant uppför igen.

Följ ämnen i artikeln