Här är idrottens största förlorare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-30

Sportchansens Lars Nylin listar storklubbarna som vägrar att vinna

förlorare Sportchansens Lars Nylin listar tidernas största förlorarlag. Lag som Toronto, Newcastle och Tottenham platsar på listan.

Det finns stora klubbar runt om i idrottens värld som fortfarande kan kallas ”storklubbar”.

Gemensam nämnare för denna topplista från Sportchansens Lars Nylin är att dessa ”storklubbar” ALDRIG vinner ligan, åtminstone har de inte gjort det på många herrans år.

Här är idrottens största förlorarlag, listat från lag 10 till 1.

10) Los Angeles Kings

Säsongen 1967 fick staden Los Angeles en första ”franchise” i NHL. Utdelningen därefter har inte varit något som Hollywood gjort succéfilmer om. Kings har aldrig vunnit Stanley Cup och har sällan ens passerat första omgången i play off. Minst uselt gick det säsongen 1992/93 då det blev final men (givetvis) förlust.

9) CSKA Moskva

Under sovjeteran var CSKA Moskva synonyma med hockeydominans. Röda arméns korpklubb vann ligan totalt 32 gånger varav 13 gånger i följd 1977 till 1989. CSKA dominerade även i de många matcher man under de åren spelade mot NHL-klubbar. Men med kommunismens fall försvann även kadaverträningen á la mästercoachen Tarasov. Det har sedan 1989 inte blivit några fler titlar.

8) Torino

På 1940-talet kallades klubben ”Grande Torino”, stora Turin, och det italienska landslaget innehöll en period tio elftedelar från de sjufaldiga scudettovinnarna. År 1949 störtade Torino under återfärd efter en match i Lissabon och startelvan utraderades. Senare har man bara vunnit ligan en enda gång, 1976.

7) Tottenham Hotspur

I skuggan av Chelsea och Arsenal är det inte alltid lätt att vara fan av ”Spurs”. Senaste ligatiteln togs 1961 och musikgenren pop hade inte ens skapats. Men totalt 16 andra titlar genom åren, inklusive ligacupen förra året, gör ändå lidandet lindrigare på White Hart Lane än exempelvis på St James Park i Newcastle.

6) Toronto Maple Leafs

Det finns inte många städer i världen som är lika hockeytokiga som Toronto. Det har därför blivit mycket lidande sedan Maple Leafs senast vann Stanley Cup år 1967. Vi svenskar vet att vare sig Börje Salming eller Mats Sundin förmått att bryta förbannelsen som drabbat de blåvita från Ontario.

5) Newcastle United

Senast klubben vann ligan var det kristid och år 1927. Senast man spelade hem FA-cupen var 1955. Det är inte bara under degraderingens år 2009 som det varit tufft att vara supporter av ”The Magpies”. När Newcastle vann klubbens enda hyfsat tunga titel, den i Uefacupens föregångare Mässcupen, var året 1969 och en tonårig Sting bodde fortfarande i hamnstaden i nordost.

4) Chicago Blackhawks

Chicago är ett av de klassiska lagen i NHL, alltid med en trogen fanbas. Men sånt ger inte automatiskt titlar. Senast Blackhawks vann Stanley Cup var 1961. Att man senare spelat fem finalserier, senast 1992, är en klen tröst i en hockeytokig stad. 48 säsonger utan titel gör att man snart är i fatt New York Rangers negativa rekordsvit om totalt 54 år (som bröts 1994).

3) Hertha Berlin

Berlin var länge och håller åter på att bli en europeisk maktstad. Men knappast i fotboll. Hertha har alltid varit stans giganter men vann senast ligan 1931. Det vill säga 30 år innan muren byggdes. Det behöver möjligen inte ta 30 år efter att samma mur revs för att stan ska få fira en Bundesligatitel. Förra säsongen var den gamla damen faktiskt med i guldstriden in i det sista, så nära en titel har man inte varit sedan 1970-talet.

2) Genoa

Klubben från den historiska italienska hamnstaden var en av de tidiga giganterna i serie A. Men totalt nio titlar blir inte fullt så imponerande om man noterar att den senaste scudetton vanns 1924. Genoa hade dock sin bästa säsong på evigheter under den senaste. Möjligen är man redo för en ny titel lagom till 100-årsjubileet av den förra?

1) Chicago Cubs

När Hammarby 2001 vann allsvenskan i fotboll talades det om 100 år av guldlängtan. Den klassiska amerikanska basebollklubben Cubs pysslar med något motsvarande. Cubs vann senast sluspelet, det som i proffessionell brännboll blygsamt kallas för ”world series”, säsongen 1908. Då existerade inte ens de fyra andra stora proffsligorna som numera finns i Nordamerika. Senast som ”björnungarna” över huvud taget nådde world series var under fredsåret 1945.