”Då skulle påverka det hela idrotten”

Uppdaterad 2016-01-07 | Publicerad 2016-01-06

Johan Olsson och Björn Ferry.

OS-medaljer kan delas ut i efterhand, men de nya dopningstesterna är viktigare än så.

Björn Ferry och Johan Olsson tror att dagens sport blir renare om gamla fuskare avslöjas och lyfts fram i ljuset.

– Åker någon från Turin dit påverkar det hela idrotten, säger Ferry.

För tio år sedan var Björn Ferry förvånad. Österrikaren Wolfgang Rottman brukade vara den svagare längdåkaren av de två, men i jaktstarten på OS i Turin blev svensken frånåkt. I mål hånskrattade Rottman åt Ferry.

Ett par dagar senare bevisades österrikaren ha varit dopad och sparkades ur OS-truppen.

– Han hånade mig och sa "haha, i dag slog jag dig". Sedan visade han sig ha varit epo-dopad. Jag minns att jag tänkte "vilken jävla tarm", säger Ferry i dag.

Ferry: Jättebra

En rysk guldmedaljör och ett halvt österrikiskt lag åkte dit för dopning i Turin 2006. Men skaran av fuskare kan växa eftersom IOK har använt toppmoderna metoder för att göra nya analyser av nästan 500 sparade prover från spelen.

Snart får vi svaren. Björn Ferry tror att de kan komma att påverka också dagens vintersport.

– Det är jättebra att de testar. De borde sätta i system att så fort de har kommit på bättre metoder ska de testa om gamla prover, säger han.

Varför är det bra?

– Jag tror det har preventiva effekter även om åkaren har slutat för länge sedan. Åker någon från Turin dit påverkar det hela idrotten. De som fuskar i dag kanske väntar ett år och tänker "yes, jag klarade mig", men nu måste de tänka "ojdå, jag kan åka dit om tio år". Man borde bli rädd.

”Hoppas de har råd”

Ser du några hinder med de nya testerna?

– Nej. Jag hoppas bara att de har råd. Annars får de göra en tv-gala och ha en insamling. För testerna kostar.

Har du några sportsliga hopp om att få medaljer i efterhand? I exempelvis stafetten kom ni fyra och missade pallen med några centimeter.

– Haha, precis, det kan man hoppas på... Det var tolv åkare före oss, så det räcker med en av dem...

Johan Olsson tävlade också i Turin. Längdåkaren kom sexa på 15 kilometer klassiskt, slagen av bland andra de två esterna Andrus Verpalu (guld) och Jaak Mae (femma) som förföljts av dopningsrykten.

Olsson ser på de nya testerna som ett sätt att minimera framtida dopning.

– Jag hoppas möjligheten och risken för att bli avslöjad långt i efterhand – när tekniken och testmetoderna har kommit ikapp – ska kunna avskräcka de som tänkt dopa sig, säger han.

Följ ämnen i artikeln