Soloseglaren leder laget Gotland runt

Uppdaterad 2016-07-01 | Publicerad 2016-06-30

Pia L'Obry, från team Avantime inför årets upplaga av ÅF Offshore Race (fd Gotland Runt).

Pia L'Obry har seglat ensam över Atlanten.

Nu väntar en helt annan utmaning när hon ska få ihop ett team och segla runt Gotland.

– Man tror att soloseglare är asociala och tråkiga människor som inte kan segla tillsammans med andra, säger 48-åringen inför Offshore Race.

För tretton år sedan seglade Pia L'Obry ensam över Atlanten. I 32 dagar var hon ensam i en 6,5 meter lång båt där hon bara fick sova tjugo minuter åt gången.

– Första gången man vaknade upp där och hade ett fraktfartyg i närheten var ju otroligt skräckfyllt, de såg ju inte mig eftersom min båt var så liten, säger hon.

Offshore Race, tidigare Gotland runt, är rena lyxen jämförelsevis. Inga möten med jättefartyg, och betydligt mer sömn under de två till tre dygnen som tävlingen håller på.

– Nu får vi sova fyra timmar, det är ju lång tid!

Fler kvinnor målet

Pia L'Obry är skeppare på Avantime, en rejäl båt som ska ta 48-åringen och hennes besättning bestående av totalt tio kvinnor mellan 27 och 50 år runt Gotland med start på söndag i centrala Stockholm.

Båten är ett projekt lett av KSSS, Kungliga svenska segelsällskapet, med målet att öka antalet kvinnliga seglare.

– Min målsättning är att hälften av besättningen ska ha egna båtar nästa år, säger L'Obry.

Långt ifrån alla på båten är lika erfarna havskappseglare som L'Obry, men det är inte heller meningen.

– Vi vill både bygga på basen, men sen också höja nivån på de som är på väg upp. Det är många tjejer som tycker att de inte kan och som tycker att det är för gubbigt. Här skapar vi en trygg miljö, säger L'Obry.

TT: Vad lockar med att segla runt Gotland, när man seglat ensam över Atlanten?

– Då måste man ju klara av allt ensam, även ensamheten. Nu plötsligt ska man synka tio pers och få till ett högpresterande lag. Jag vet ju inte ens vem som blir sjösjuk än, säger hon.

– Visst är det väldigt kul att prova sin kompetens för att kunna göra allting själv. Men det är ju mer effektivt om man lär sig att få ihop ett lag som jobbar på ett bra sätt tillsammans som en smord maskin.

Måste inte vara man

Resultatmålet är inte satt ännu, men Pia L'Obry satsar på att utmana.

– Min tes är att man inte behöver vara fysiskt stark, och man behöver definitivt inte vara man för att tävla på hög nivå. Man kan vara två på en vinsch så man kan alltid kompensera med att vara fler. Men det är ju erfarenheten. Jimmy (Hellberg, förra årets segrare) har kört tolv gånger och vissa gubbar har kört 40 gånger. Det är svårt att tävla mot. Men det här är en bra början.

Följ ämnen i artikeln