Laul: En perfekt omstart, Malmö

Om man ska börja om, måste man börja nånstans.

MFF satte försvarsspelet, utnyttjade motståndarens misstag, åkte hem till Malmö med tre poäng och lämnade kvar krisen i Borås.

Det är ingen dålig omstart det.

Malmö FF

Från att ha värvat ihop en trupp som på papperet överglänser alla konkurrenter, och sedan stormat fram till en cupfinal, var det alltså där Malmö FF stod bara några veckor senare: Inför en omstart.

MFF var nu inte ensamma om att behöva börja om: Elfsborgs förutsättningar var ganska exakt likadana.

Om någon ändå tvivlade på att det var två lag med svaga säsongsinledningar och redan stukade självförtroenden som möttes på Borås Arena behövde hen inte tvivla länge till efter att matchen börjat.

Båda lagen inledde med en attityd som signalerade att de allra helst singlat slant om slutresultatet.

Alternativt en omgång sten-sax-påse, bäst av tre.

– Vi har sagt att vi ska hänga samman som lag idag, sa Malmös tränare Allan Kuhn.

– Vi vill ha en bra start och sätta våra försvarspositioner, sa kollegan i Elfsborg, Magnus Haglund.

Och jodå, det var den matchen fansen fick.

Ännu räddare om nollan

Elfsborg var försiktiga, MFF ännu försiktigare, ännu räddare om nollan.

Min analys passar egentligen bättre bland begravningsannonserna, mer livat var det inte men låt mig ändå beskriva det som hände i första halvlek, det går nämligen ganska fort:

Efter en kvart: Inga skott på mål.

Efter 19 minuter: Markus Rosenberg skjuter från distans, Kevin Stuhr Ellegaard styr till hörna.

Efter 25 minuter: Gif Sundsvall gör 2-1 mot Örebro, och ingen som såg bottenmötet på Borås Arena kunde längre hävda att de valt rätt allsvensk match denna måndagkväll. Åtminstone inte om de var ute efter underhållning.

För lagen på Borås Arena handlade mötet om något mycket viktigare än underhållning, det handlade om att ge sig själva chansen i år.

Elfsborg gav bort den, Malmö tog den.

Tempot höjdes successivt efter en förlamad första halvlek, det var två lag som lagt upp sina matchplaner utifrån att inte göra några misstag men när trötthet blir en faktor brukar misstagen komma ändå.

Elfsborg gjorde ett, Malmö noll.

Jörgen Horn chansade, Simon Lundevall felbedömde, bollen hamnade framför matchens piggaste ben, den nyss inbytte Magnus Wolff Eikrem som iskallt gav Markus Rosenberg öppet mål.

Malmö ett, Elfsborg noll.

Helt avgörande steg

Plötsligt fanns ett segermål att lägga till ett överenskommet försvarsfokus, så liten är skillnaden, så stor är betydelsen.

Det går inte att dra några tydliga slutsatser av var Malmö FF egentligen står i år men de har åtminstone tagit det helt avgörande steget efter att försatt sig i en besvärlig situation: Tre poäng i omstarten.

Efter förlusterna mot Jönköping Södra och Gif Sundsvall frågade jag i en krönika vilken sorts fotboll nye tränaren Allan Kuhn vill att MFF ska spela, och det svaret väntar jag fortfarande på. Men just idag rådde inga tvivel om att det var safety first, att försvarsspelet skulle sättas – och spelarna ställde mangrant upp på det.

Belöningen blev tre poäng plus en bonus: Kvar i Borås lämnar Malmö ett Elfsborg i kris, en guldkandidat som rent statistiskt redan är borta från SM-guldet: Inget lag har någonsin lyckats vinna allsvenskan efter bara tre poäng de första fyra omgångarna.

Ingen som sett lagets inledning lär heller protestera mot den tidiga, statistiska slutsatsen.