Hamilton F1-hjälte på hemmaplan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-06

Parerade regnet bäst

Vem ska tåla regn bäst, om inte en engelsman? Lewis Hamilton vann Storbritanniens formel 1-grand prix överlägset på ett blött Silverstone, en dryg minut före närmaste konkurrent.

– Min skönaste seger, sade Hamilton.

Regnet öste ner på Silverstone, och den ende som trivdes var Lewis Hamilton i sin McLaren Mercedes. Endast 13 av 20 startande bilar kom i mål – en av de som åkte av var David Coulthard, som före loppet meddelade att formel 1-karriären är över efter säsongen. I sitt sista lopp på Silverstone hann han inte mer än halva första varvet innan det var färdigåkt.

Men 23-årige Hamilton hade kontroll i de besvärliga förhållandena. Stallkamraten Heikki Kovalainen, som stod i pole position, blev omkörd redan på det femte varvet och därefter var det uppvisning från Hamiltons sida.

Mer än minuten till tvåan

Tvåan Nick Heidfeld, BMW Sauber, var 68 sekunder efter vid målgången. Trea blev Rubens Barrichello, Honda.

Det är första gången en engelsman vinner på Silverstone sedan Johnny Herbert 1995. Segern innebär att Hamilton är tillbaka i toppen – han delar ledningen på 48 poäng med Ferrariduon Felipe Massa och Kimi Räikkönen.

– Min skönaste seger men också det tuffaste lopp jag någonsin kört, sade Hamilton efteråt.

De tre förarna på pallen var de enda som inte blev varvade. De flesta konstaterade snabbt att det viktigaste var att köra hem poängen på säkerhet i stället för att utmana den snabbe britten. Ändå snurrade såväl Räikkönen och Massa som Kovalainen flera gånger.

– Det var en perfekt dag. Jag måste verkligen tacka teamet som analyserade vädret helt rätt vilket innebar att jag hade de bästa däcken hela tiden, sade Hamilton.