Publicerad 2022-02-15

PEKING. Kina chockade Kanada direkt i åttondelsfinalen.

Två frilägen och en missad straff under de första fem minuterna.

Och efter en period var det ”bara” 2-1 till Kanada.

Men sedan sänkte Rögles Adam Tambellini kineserna nästan på egen hand i en match som slutade 7-2.

Tambellini gjorde totalt fyra poäng i matchen (2+2) och det tog honom upp till delad ledning i OS poängliga med totalt sex poäng, tillsammans med USA:s Sean Farrell.

Ja, det här var ju en av historiens största skrattmatcher.

På papperet.

Men kinesernas start på matchen överraskade alla.

Efter de där inledande chanserna emot sig, tog Kanada snabbt ledningen med 2-0 efter två powerplaymål av Jordan Weal, framspelad av Rögles Adam Tambellini båda gångerna.

Då såg det ut att rinna iväg.

Kina överraskade

Men efter 15.32 kom överraskande en reducering genom An Jian, eller Cory Kane som han egentligen heter, som fick in pucken bakom Frölundamålvakten Matt Tomkins.

Han fick jobba överraskande hårt med tio skott emot sig i första perioden.

I inledningen av den andra fortsatte det kinesiska laget att hålla spelet uppe och den hitforslade publiken började vråla på läktarna - trots att det är förbjudet.

Kanadensarna hade stora problem även i inledningen av den andra perioden, mot ett vilt kämpande Kina som fick energi av det där målet som ingen väntat sig.

Inte ens de själva.

I gruppspelet föll de mot USA med 8-0 och Kanada vann enkelt med 5-0.

Bara att göra mål sågs som en framgång.

Samtidigt storspelade målvakten Yongli Ouban - eller Paris O´Brien som han egentligen heter. Han blev inbytt efter första perioden då Jeremy Smith, alias Shimisi Jieruimi, tvingades utgå på grund av skada.

Det var först när Adam Tambellini gjorde 3-1 som det lugnade ner sig.

Det var Tambellinis tredje poäng i matchen och klockan stod på 6.36.

Och några minuter senare fick Kanada straff och Adam Tambellini satte iskallt sitt andra mål för kvällen.

SHL-stjärnan höll nästan en enmansshow där ett tag, innan Eric O´Dell stack emellan med 5-1.

Då hade verkligheten kommit ikapp Kina.

Men de fick jubla en gång till innan perioden är över.

I spel fem mot tre kunde Corey Kane göra sitt andra mål i matchen.

Och efter den där anstormningen i slutet kunde Kina vinna skotten med 13-11 i den andra perioden.