’Sveriges stora framtidshopp’

Här är svenskarna du ska hålla ögonen på

Av: Anna Andersson

Publicerad:

▪▪ Marcus Ericsson har det tungt i Formel 1.

▪▪ Han har inte tagit några poäng på två år och kämpar för ett förnyat förtroende - men svensk bilsport är betydligt bredare och starkare än så.

▪▪ En VM-titel är redan säkrad, det kan bli ytterligare två innan hösten är över och fler svenska racerförare är på väg att vinna internationella titlar.

▪▪ Sportbladets motorreporter Anna Andersson har gjort en genomgång över killarna du ska hålla koll på hösten 2017.

Joel Eriksson, formel 3.
Han är Sveriges stora framtidshopp, ligger trea i EM och de båda förarna framför honom i mästerskapet sponsras av två F1-team. Eriksson är en fantastisk talang, men samarbetar med BMW som inte har något team i F1 utan i DTM. Därför kan det bli en naturlig väg för Eriksson, även om han har både tekniskt kunnande och en racingtalang som bör ta honom till F1.

Felix Rosenqvist, Super Formula
Han är den svenske racingföraren som flest fans på hemmaplan, trots att han kör Formula E och Super Formula i Japan. I Formula E var han bäste debutant och slutade trea, i japanska Super Formula ligger han på trea efter fyra av sju deltävlingar. I helgen kör han den femte i Autopolis.

Mattias Ekström, DTM
Veteranen har hunnit bli 39 år och han är regerande världsmästare i rallycross, men även om han dubblerat i år har hans arbetsgivare Audi haft fokus på DTM. När nu tre deltävlingar återstår leder han den med 18 poäng, men under helgens deltävling på Nürburgring har han en tung ballast med sig.

Johan Kristoffersson, rallycross
Han har fyra VM-segrar i rad och kan avgöra mästerskapet i månadsskiftet september/oktober när serien kör i Buxtehude, Tyskland. Klarar Kristofferssons går VM-titeln till Sverige för andra året i rad.

Pontus Tidemand, rally
Han har haft en makalös säsong, varvat segrar med pallplatser i VM och han har redan säkrat mästartiteln i WRC2, trots att flera deltävlingar återstår av säsongen. WRC nästa?

Linus Lundqvist, formel 4
Den kvicke stockholmaren imponerar i det brittiska mästerskapet där han hade pole position, vann loppet och körde det snabbaste varvet senast. Han är en talang värd att hålla ögonen på.

Thed Björk, WTCC
Ska han bli den förste svensken att vinna ett av FIA:s världsmästerskap i banracing? När fyra deltävlingar återstår ligger han tvåa, tolv poäng efter ledaren Tiago Monteiro från Portugal.

Gustav Malja, formel 2
Han debuterade i serien under F1 förra säsongen och målet är att ge mästerskapet tre år innan han går vidare till racingens kungaklass. Han ligger tolva i F2, men resultaten har inte övertygat. I somras gjorde han däremot ett bra F1-test för Sauber.

Publicerad: