Här är kvarten ingen vill köra

Publicerad 2015-02-19

”Är en fördel att vara i första, andra eller tredje”

Det norska laget, med Petter Northug i spetsen, tränar inför sprinten i Falun. Alla vill de undvika att hamna i kvartsfinal 4.

FALUN. En plats i kvartsfinal fyra i dag är en nitlott.

Enligt statistiken tar ­bara fyra procent av herr­åkarna som går i den fjärde kvarten medalj på mästerskap.

– Det är en fördel att ­vara i kvart ett, två eller tre, säger Petter Northug.

Följ ämnen
Längdskidor

Sprinten består av en prolog och tre heat. De 30 bästa tiderna i prologen går ­vidare och dessa åkare placeras in i olika kvartsfinaler enligt en bestämd ordning. Tvåan i prologen hamnar till exempel i kvartsfinal fyra.

Och att hamna i just kvartsfinal fyra eller kvartsfinal fem är en stor nackdel. Främst på herrsidan.

Endast 4% tar medalj

I de tre senaste mästerskapen har bara fyra procent av de åkare som kört i kvartsfinal nummer fyra i klassisk sprint tagit medalj. 17 procent av medaljörerna kommer från kvartsfinal fem, men främst har medaljörerna åkt i någon av de tre första kvartsfinalerna.

Att köra i de senare kvartsfinalerna och därmed i den sista semifinalen ger kortare vila och sämre möjligheter till bra återhämtning. Samma mönster finns i sprintloppen i årets världscup.

Stjärnorna är medvetna om det.

– Det är en fördel att vara i kvart ett, två eller tre, ­säger Petter Northug.

Ola Vigen Hattestad, olympisk mästare i sprint i fri stil 2014, håller med.

Men om du hamnar i kvart nummer fyra, är chansen borta då?

– Nej, jag måste tro att den finns och det är bevisat att det går. Helst skulle jag hamna i de första men jag vet att det kan gå ändå, ­säger Ola Vigen Hattestad.

Björgen vill åka sent

På damsidan är kvarts­final fyra inte lika skräckinjagande.

För Marit Björgen får det gärna bli en sen kvart. Kort vila är betydligt tuffare för en renodlad sprintåkare med en större andel snabba muskelfibrer än för en allround-åkare som Marit med anmärkningsvärd uthållighet

– Jag tycker det är bättre att ha lagom mellanrum mellan varje heat. Annars känns det som jag ”somnar lite”. Så en sen kvart är bra tycker jag, säger Marit Björgen.