Luleå sänkte Modo med boxplaymål – leder finalserien

Anna Kjellbin.

Luleå har tagit kommandot i SM-finalen mot Modo.

Det efter laget satt det avgörande 4–1 i spel fyra mot sex.

– Jätteskönt, säger målskytten Emma Nordin.

Modo såg ut att få ett gyllene läge att försöka utjämna matchen mot Luleå när bortalagets Noora Tulus utvisades för roughing med drygt tre minuter kvar av matchen. Hemmalaget Modo tog då ut målvakten Andrea Brändli för spel sex mot fyra, men laget fick inte den utdelning de ville.

Bara 30 sekunder senare kunde i stället Luleå göra mål i tom målbur genom Emma Nordin och resultatet 4–1 fastställdes.

– Det var en härlig atmosfär, skönt att vi lyckades stänga ner de ganska bra över 60 minuter, säger Nordin till SVT.

Tidigt baklängesmål

Modo fick tidigt en stor uppförsbacke i matchen när de släppte in första målet efter redan 45 sekunder. Knappa sex minuter in i perioden hade Luleå också utökat.

Trots en reducering i den andra perioden kom hemmalaget inte närmare en så, utan föll alltså med 1–4.

– Jo, men i andra tyckte jag vi började spela lite naivt. Tappade mycket puckar om man jämför med första och tredje perioden. Vi tog tillbaka det i tredje och kontrollerade det, säger Nordin.

Matchen var den första i finalserien som spelas i bäst av fem. Nästa match spelas på söndag.

Ny pokal

Lagen gör inte bara upp om mästartiteln. Vinnarna kommer även få lyfta Kronprinsessan Margaretas Pokal. Den nya pokalen avtäcktes inför kvällens första finalmatch och kommer delas ut till SM-vinnarna från och med den här säsongen.

Pokalen har fått sitt namn efter Kronprinsessan Margareta. 1908 startade hon Sveriges första bandylag för kvinnor och ses som en pionjär inom svensk damidrott. På den tiden kallades bandy för hockey.