Tack, publiken - för våra löner

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-12-14

Spelarna i Villa får dela på 95 procent av biljettintäkterna

Villa-Lidköping har hittat framtidens lönesystem.

I vinter är det publiksiffran som styr storleken på spelarnas ersättning.

- Spelar vi bra bandy och tar oss till elitserien kommer det mycket folk. Det är upp till oss själva, säger anfallaren Mattias Nilsson.

 DET ÄR UPP TILL OSS SJÄLVA  Ju fler folk Villa/Lidköping lockar till matcherna, desto högre löner får spelarna.

Bandyn är traditionernas idrott. Men då tänker vi inte enbart på korkbollen, termosen och annandagsderbyn, utan också dålig ekonomi.

Det gäller inte minst Villa-Lidköping, som efter förra säsongen redovisade en skuld på drygt två miljoner kronor.

Det var då det togs fram, lönesystemet som har fått andra klubbar inom bandyn och andra idrotter att rikta blickarna mot Lidköping. Grundlönerna sänktes med 30-40 procent, men i gengäld får spelare och tränare dela på 95 procent av publikintäkterna.

- Med det här systemet kan vi i princip inte hamna i en förlustsituation och spelarna var mottagliga för resonemanget, att prestationen avgör det ekonomiska resultatet, säger Kenth Lindström, klubbens ordförande.

Nyligen fördelades inkomsterna från de tre första matcherna på Lidköpings isstadion. 14 spelare och tränartrion fick dela på totalt 225 000 kronor.

Plats i elitserien ökar lönerna

I kväll, borta mot Vänersborg, kan Villa-Lidköping i princip säkra en plats i elitserien. Det skulle öka både publiksiffran och lönerna. För det är ingen hemlighet att lag som Västerås och Sandviken lockar mer publik än Motala och Sirius.

- I värsta, eller bästa fall kan det skilja en halv miljon i publikintäkter på allsvenskan och elitserien, säger Lindström.

Spelarna är medvetna om det, vet att det finns både sportsliga och ekonomiska skäl att vinna. Om de lockar en snittpublik på 2 200 personer innebär det nya lönesystemet ingen försämring. Senast, mot BolticGöta, kom det 2 320.

- Vi har en trogen publik på 1 500. Resten kommer när vi spelar bra bandy och det gör vi nu, säger Mattias Nilsson.

Är det här något för andra klubbar att ta efter?

- Det får framtiden utvisa, men det här är ett steg i rätt riktning. Det finns ju många klubbar med ekonomiska problem. För oss är det ett sätt att dra vårt strå till stacken. Vi hoppas att det hjälper föreningen.

Är lönesystemet rentav en av förklaringarna till att Villa-Lidköping sensationellt ligger tvåa i södergruppen?

- Det vet jag inte. Jag kan bara hoppas, säger Kenth Lindström.

Allsvenska klubbarnas bonussystem

Stefan Holm

Följ ämnen i artikeln