Wennerholm: Markström räddar Brynäs kvar i eliten

LEKSAND. Brynäs är på väg tillbaka till elitserien efter 3–2 borta mot Leksand.

Mycket tack vare en 18-årig sensation i målet.

Jakob Markström är Sveriges näste stormålvakt.

Jag tror han har förutsättningar att nå Henrik Lundqvist-klass – minst.

HYLLAD AV LAGET Brynäs spelare klappar om sin målvaktshjälte Jakob Markström efter segern mot Leksand.

Här åker man till Leksand för att få se kanadensiska legendaren Ed Belfour ge valuta för de miljoner Leksand (via sponsorn Ejendals) betalar honom.

Så snor en 18-åring hela showen.

En kille som var lite drygt ett år då Ed Belfour fick sitt stora genombrott i NHL.

Kanadensaren utsågs till både Årets Rookie och NHL:s bästa målvakt (Vezina Trophy) efter säsongen 1990-91.

Belfour var hela 25 år, då han fick göra sin första hela säsong i Chicago och NHL.

Då var Belfour hockeyvärldens hetaste målvakt.

Det är han inte längre.

Leksands miljoninvestering är på väg att dyka som en Ericsson-aktie.

Det behövs inga vinstvarningar för att förstå det.

Släpper en målvakt in skott som Mathias Månssons, som avgjorde hela matchen, då finns inget hopp om att gå långt.

Jakob Markström gjorde tvärtom.

Han gjorde de där matchavgörande räddningarna, när Leksand tryckte på. Leksand vann skotten med totalt 32–24.

Topprankad i draften

Markström är på väg att bli riktigt stor och han är given som förstemålvakt i det J18-landslag som ska spela VM i ryska Kazan i april.

I Markströms fall kommer JVM att krocka med kvalserien, men förbundskapten Stephan Lundh ser inga problem med det. Markström missar några träningsdagar, men hinner ändå till JVM i tid även om han är kvar i Brynäs hela kvalserien.

Jag tror till och med att han kan spela hem ett JVM-guld till Sverige.

Så imponerande är denne unga målvaktsbjässe.

Stor (193 cm), vältränad och kolugn.

Det kräver sin man att kliva in i ett utsålt och kokande Ejdendals Arena (7 650 åskådare).

Men Markström lyfte inte ens ett ögonbryn över uppståndelsen.

Han är också topprankad bland världens målvakter inför sommarens NHL-draft.

Det är ett imponerande facit för Brynäs målvaktstränare Pecka Alcén, pappa till Brynäs juniorlandslagsforward Johan Alcén.

Brynäs har ju en annan landslagsmålvakt född 1990 i Joacim Eriksson.

Statistiken talar mot Leksand

Leksand, då?

Problemet är inte bara att Ed Belfour inte gjort de där matchavgörande räddningarna.

Laget har hopplöst svårt att göra mål.

Av de sex första perioderna har fem varit mållösa, då båda leksandsmålen kom i andra perioden i går.

Och ett lag som förlorat de två första matcherna i kvalserien, har aldrig lyckats ta sig till elitserien.

Men hoppet är långt i från ute, även om det inte får bli mer än en eller högst två förluster till.

Mora har sex poäng, men har också haft det lättaste öppningsprogrammet på papperet.

Rögle hemma och Västerås borta.

Men det är ändå starkt att vinna sina måstematcher.

Nu toppar de båda elitserielagen Mora och Brynäs kvalserien efter två omgångar.

Bättre start kunde de inte ha fått.

Malmö förlorade skånederbyt borta mot Rögle – igen.

Rögle vände 2–3 till seger 5–3 i tredje perioden.

Kvalserien är grym

I fjol vann Malmö sina fyra första matcher i kvalserien och var redan i elitserien, då det började gå emot.

Och sedan stupade laget på redan avsågade Leksand i sista matchen, där det blev förlust med 5–6 efter en gastkramande upphämtning (Leksand ledde med 6–2 med knappt elva minuter kvar).

Det gjorde att Södertälje blev ett elitserielag.