SOK hoppas fortsatt på OS i Stockholm

Uppdaterad 2018-02-15 | Publicerad 2018-01-16

SOK:s styrelse har beslutat sig för att fortsätta kampanjen för OS i Stockholm 2026. 

Men om Sverige får vinter-OS kommer några tävlingar genomföras utomlands. 

– Förutsättningarna är bättre än någonsin, säger kampanjens vd Richard Brisius. 

Politikerna har sagt bestämt nej till vinter-OS i Stockholm 2026. Men SOK har inte gett upp. På ett möte under måndagen beslutade sig styrelsen för att fortsätta kampanjen. 

– Sverige har en stor chans den här gången och det känns helt rätt med de nya reglerna som finns. Det känns rätt för Sverige och för vår idrott, också med all den erfarenhet vi har av att arrangera stora arrangemang i Sverige, säger Gunnilla Lindberg, SOK:s generalsekreterare och medlem av IOK:s exekutiva kommitté.

Kan samarbeta med Lettland

Internationella olympiska kommitténs reformprogram Agenda 2020 hjälper arrangörsstäderna att minska budgeten och ser till att det inte byggs anläggningar som sedan står outnyttjade efter spelen. Även bidraget får IOK höjs och det öppnar för Stockholm som jobbar för att minska budgeten för att övertyga politikerna. 

– Förutsättningarna är bättre än någonsin. Ansökningstiden är kortare, kostnaden är lägre och bidraget från IOK är högre. Så vi är positiva, men vi tar inte ut något i förskott. Vi ser att politikerna ser vad de här förändringarna innebär, säger Richard Brisius, vd för kampanjen för OS och Paralympics i Sverige 2026. 

Om Sverige får OS är planen är att de flesta idrotterna ska hållas i Stockholm, men när det gäller bob och rodel tänker sig SOK ett internationellt samarbete. 

– Vi bedömer att det går att bygga en anläggning i Stockholm men det är riskabelt. Vi kommer att besöka Lettland nästa vecka och resonera med våra kollegor där, så får vi se. Det finns alternativ men vi tycker att det är ett intressant alternativ, säger Peter Reinebo, verksamhetschef för SOK.

”Det är unikt”

Även Norge och Tyskland nämns som alternativ för bob och rodel. Förutom tävlingarna i Stockholm är planen att backhoppning och nordisk kombination ska äga rum i Falun och de flesta alpina grenarna i Åre. 

– Vi ser framför oss att vi kan använda Stockholmsområdet för både snö och is och det är lite unikt. Vi kommer att använda Globenområdet för konståkning, ishockey, curling och short track. Vi kommer att använda Hammarbybacken för slalom och möjligen för någon freestylegren, säger Reinebo. 

SOK vill också bygga en skidanläggning och en stor ishall i någon av Stockholms kranskommuner. 

– Det är de två arenor vi ser ska byggas och som behövs oavsett OS eller inte. Annars har vi nästan alla anläggningar, säger Reinebo. 

Under våren 2018 kommer IOK:s expertgrupper återigen att besöka Stockholm. Under sommaren väljer IOK sedan ut kandidaterna. De slutgiltiga valet tas i september 2019.

Följ ämnen i artikeln