SVT:s VM-nota: En halv miljard

Publicerad 2015-07-08

Scherman: Där lär prislappen landa – dina och mina pengar betalar jätteaffären och självklart borde SVT avslöja summan

Efter nästan 30 år sluts cirkeln och Tre Kronor återbördas till folkhemmets tv-kanal.

Jan Scherman.

RANKNING: Tre Kronors 10 största VM-hjältar

För hockey-VM med Tumba, Uffe Sterner, Lill-Strimma, Honken, Rolle Stoltz och alla de andra blev på sin tid en del av storfamiljen i tv-soffan. Kamperna mot Sovjetunionen är klassiska. Sverige stod stilla. Alla tittade och publiksiffrorna var på över 4 miljoner framför tv-apparaterna. Som när Stenmark var som mest i farten.

Sedan blev svartvitt färg. Men hockey-VM förblev en kronjuvel i SVT:s programutbud. Monopol-tv när det var som bäst. Det blev en tv-tradition i nivå med Kalle Anka på julafton. Folkkär, trygg och orubblig.

Men 1988 förändrades allt i ett slag. De invanda cirklarna sprängdes av tv-rebellen och uppstickaren TV3 med Jan Stenbeck. Hans kap kom att älskas och hatas. Han blev sjörövare och frälsare.

SVT bönade och bad och fick i början sända matcherna med 15 minuters fördröjning. Och hör och häpna, SVT förnedrades till att tvingas stå för hela produktions- kostnaden för att få rätt att sända ut VM-matcherna i efterhand. Men vem ville se Tre Kronor vinna en kvart i efterhand?

Blev en guldgruva för TV3

TV3:s tittare blev fler och fler. Kommersiell tv med reklam växte sig starkare och Stenbeck kom att vända upp och ned på hela den svenska tv-marknaden med sin hockeyfint. Politikerna hamnade på efterkälken, och alla försök att försvåra TV3:s framfart misslyckades. SVT fick för första gången konkurrens på riktigt. Och tv- tittarna fick valmöjligheter de aldrig tidigare haft.

Detta var nu enbart första kapitlet i tv-storyn om hockey-VM. Det andra avsnittet var jag själv med om att skriva. Då hade alltså Tre Kronor i tv gått från att vara SVT:s kronjuvel till att bli TV3:s guldgruva. Mängder av tittare betydde stora reklamintäkter. Men nu fanns sedan 1990 TV4 på den svenska tv-kartan. Och efter många långa tuffa inledningsår hade Fyran blivit den största tv-kanalen. Vinsterna ökade. Musklerna växte och vi började kasta lystna blickar på de tunga sporträttigheterna. Svensk fotboll blev första bytet. Sedan spansk fotboll. Så EM och VM i fotboll. Även handbollen köptes upp. Och 2011 var det dags för nästa blåsning. Dagen D ägde rum den 11 februari. Då offentliggjorde vi på TV4 att vi köpt hockey-VM i sex år. Det kändes som om motståndaren drabbats av utvisning och lagt sig på defensiven. Nu var det TV3:s tur att känna förtvivlan. Eller snarare ilska.

Cristina Stenbeck kallade till sig MTG-chefen Hans-Holger Albrecht. Enligt flera oberoende uppgiftslämnare fick sig Albrecht en utskällning. Cristina Stenbeck påminde om att det var hennes pappa som skapat tv-historia genom att plocka hem hockey-VM till TV3. Guldgruvan. Nu hade Albrecht slarvat bort den, och han fick order att köpa något annat åtråvärt. Det blev OS 2014 och 2016. Sotji och Rio.

TV4 mådde bra med Tre Kronor. Vårsäsongen i en kommersiell tv-kanal riskerar att dö i maj månad med snabbt fallande tittarsiffror. Hockeyn får samma månad att leva gott. Många matcher, många speldagar och mängder av tittare. TV4 betalade ett anständigt pris i sammanhanget. Premiumrättigheten kostade drygt 50 miljoner kronor första året, och sedan steg priset år för år enligt en bestämd skala. Totalt nära 400 miljoner. Till detta tillkom produktionskostnader på drygt 10 miljoner per år.

Men storyn är inte slut med detta. Dags för tredje kapitlet.

Blygsam prisökning

Det visade sig att SVT lurat i vassen. Stor revanschlust efter att ha åderlåtits på en rad tunga sportevenemang och snart bara med en europeisk sångtävling som kron- juvel. Alltså Eurovision song contest. I branschen har ingen trott att SVT ens skulle försöka komma igen.

Den som inte har strålkastaren på sig har dock möjligheten att agera. I vassen syns man inte om man är stilla. Smart och skickligt av SVT. Och så blev det TV4:s tur att åka på en stjärnsmäll. Min bedömning är att SVT gjort sitt kap med blygsam prisökning. Inkluderar man produktionskostnader lär prislappen landa på drygt en halv miljard kronor.

Avtalet var enligt välplacerade källor klart för flera veckor sedan, men man har valt att ligga lågt till nu. Känslig prislapp för SVT som ju lever på sina licensmedel. Allmänhetens pengar. Dina och mina kulor. Därför borde det vara självklart att SVT offentliggör affärens alla beståndsdelar, inte minst den exakta prislappen. Visa korten!

Min fråga är hur SVT ska få ihop ekonomin de år då man också delar VM och EM i fotboll med TV4? Då det är fullmatat med alpint i skidbackarna. Lite handboll, lite Svenska cupen och lite friidrott… Vilka favoriter i det övriga utbudet måste läggas ner?

Turbulensen fortsätter

I sex år äger nu SVT sin kronjuvel, och nya SVT-chefen Hanna Stjärne kan triumfera. Hon lyckades med något ingen förutspått. Trean och Fyran blev blåsta båda två. De tappade en guldgruva. Och Trean åkte på en double-dip. Först förlusten av hockey-VM och sedan blev man av med OS som framåt köpts upp av Discovery Networks Sweden.

Var tredje kapitlet det sista? Knappast. Turbulensen kring de dyraste sporträttigheterna lär fortsätta. Nya stjärnsmällar. På tur står Premier League. Sedan Champions League. Jag tror att MTG och Viasat som just nu äger de bästa fotbollarna lever farligt. Och så snurrar mångmiljonspelet vidare, tv-branschens ödesspel som ofta når upp till miljardnivåer. Alla vet att livesänd sport på toppnivå är en superkraft, som kan förändra tv-kartan. Vem som äger vad i form av sporträttigheter förändrar tv-branschen mer än vem som äger vilket medieföretag.

Minns alltså hur det skakade till i Sverige när Stenbeck slog till. Och hur hårt det sved när TV3 förlorade till TV4. SVT:s återerövring efter nästan 30 år lär inte gå spårlöst förbi.

RANKNING: Tre Kronors 10 största VM-hjältar