Jonsson bäst på 25:e plats

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-13

De svenska skidskyttedamerna hade ingen bra dag när årets sista sprinttävling kördes i världscupen i Holmenkollen.

Bästa svenska blev Helena Jonsson, som slutade på 25:e plats – 48 sekunder efter segrande Svetlanda Sleptsova, Ryssland. Med 160 poäng hamnade Jonsson därmed på 13:e plats i sprintcupen, som vanns av tyskan Magdalena Neuner (326 poäng och sjua på torsdagen). Men Jonssons placering toppades av en annan svenska – Anna Carin Olofsson, som tagit en timeout på grund av sin graviditet, slutade på tolfte plats, med bara en poäng mer än 23-åriga Jonsson.

Damerna har nu två tävlingar kvar i världscupen 2007–08. Neuner leder även den totala världscupen, följd av landsmaninnan Andrea Henkel och fransyskan Sandrine Bailly.

Bland torsdagens övriga svenskor körde Anna Maria Nilsson in som 33:a, Sofia Domeij som 51:a, Elisabeth Högberg som 69:a och Jenny Jonsson på plats 76.

Inte heller de svenska herrarna stod för några högre placeringar i Holmenkollens skidskytte-sprint. Mattias Nilsson och Carl Johan Bergman sköt felfritt på första varvet, men stod sedan för två respektive en bom i den andra skjutningen och halkade nedåt i resultatlistan.

Nilsson hamnade till sist på 20:e plats, medan Bergman körde in på plats 27.

För Björn Ferry, som inför loppet låg på en tredjeplats i sprintcupen, gick det ännu sämre. 29-åringen, som även han stod för två bom, fick nöja sig med 49:e plats – nästan två och en halv minut efter norske segraren Emil Hegle Svendsen.

Svendsen knep därmed Ferrys tredjeplats i sprintcupen, medan svensken slutade femma.

Vann säsongens världscupsprint gjorde Ole Einar Björndalen, 14:e man över mållinjen på torsdagen.