De klassiska arenorna – med bäst atmosfär

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-01

Lars Nylin listar tio anrika arenor i fotbolls-England

Två klassiker Evertons Goodison Park och Liverpools Anfield Road är två arenor som platsar på Lars Nylins lista.

Stor vill bli större.

Därför bygger de engelska storklubbarna mäktigt moderna fotbollskatedraler.

Men det finns fortfarande engelska fotbollsarenor som har kvar doften av Tipsextra, fish & chips och trånga urinoarer.

Sportchansens Lars Nylin presenterar arenorna som kombinerar gammeldags atmosfär med nutida krav.

10) Recreation Ground, Saltergate, Chesterfield

I jämförelse med Chesterfields anläggning känns Kenilworth Road i Luton som en tvillingbror till Emirates Stadium. Att den svårt slitna arenan, ett stort ord i sammanhanget, huserar ett lag i ligasystemet är en skräll.

Det är däremot ingen överraskning att klubben nu tröttnat på känslan av förkrigstid (vi talar då om första världskriget). Nästa år flyttar man till en ny anläggning.

9) Kenilworth Road, Luton

Vissa ligaarenor är som en annan planet jämfört med de nybyggnationer som kom efter att Lord Taylor 1990 presenterade en rapport om moderna krav på brittiska arenor. Det är arenor av det slag som medelålders läsare minns från serien ”Roy of the Rovers” i serietidningen Buster.

Några av dessa finns inom pendlingsavstånd från London. En är Kenilworth Road i Luton. En skapelse som inte bara utmärker sig med besynnerligt låga huvudläktare – det lär vara grannskapet som inte vill få skymd den ljuva utsikten av tegel och bilvrak. Griffin Park kan också skryta med den enda ligaläktaren man når via trapphuset på ett hyreshus intill arenan.

8) Griffin Park, London

Av ligaarenorna inne i London är Brentfords den som har mest av tradition och gemyt. De fyra pubarna i arenans respektive hörn är redan i sig en trevlig karikatyr av hur det troligen var förr kring engelska ligamatcher.

Man ser Griffin Park redan vid inflygningen till Heathrow. Fler borde efter landning skriva in ett besök i agendan.

7) St James Park, Newcastle

Även här har det byggts om och ut så att det nästan blivit en helt ny arena. Men till skillnad mot Old Trafford finns här inga japanska fotbollsturister och blasé kostymarméer.

I motsats till Stamford Bridge har de nya arenakläderna också tagits på med en viss finess. Att det krävs en stark dedikation hos supportrar av ligans eviga underpresterare behöver knappast tilläggas.

Lägg till det att St James Park ligger centralt; den reser sig mäktigt över trånga innerstadsgator. Man får då ett av de mest lyckade exemplen på en brygga mellan olika generationer av engelska arenor.

6) White Hart Lane, London

Tottenhams arena i nordöstra London är så ombyggd att den som färdas i en tidsmaskin till 1970-talet knappt skulle känna igen sig.

Men den är intim för att vara en Premier League-arena och här presenteras så mycket av atmosfär och tradition att ett besök snabbt blir värt den långa tunnebaneresan till Londons svar på Huddinge.

5) Fratton Park, Portsmouth

Många Premier League-supportrar är nostalgiskt roade av den charm och patina som finns hos arenor som The Hawthorns (West Bromwich) eller Craven Cottage.

Fratton Park i Portsmouth väcker inte samma vackra tankar. Uttalanden att den slitna arenan vid Frogmore Road är en skam för Premier League är numera en ryggradsreflex. Det finns en tung aura av underdog kring Fratton Park. Fascinerande kan en engångsbesökare tycka. "Play up Pompey!".

4) Anfield, Liverpool

Av de fyra Premier League-giganternas arenor är det bara en som presenterar den perfekta kombinationen av förr och idag: Anfield i Liverpool. Fans av Manchester United är troligen de enda som inte håller med.

Alla andra bör rita in ett besök här på "att göra innan du dör"-listan innan det är för sent. Det vill säga innan Liverpool tar sin "Kop"-läktare, sin "You'll Never Walk Alone", sin tradtition och flyttar några stenkast från Anfield till nya Stanley Park Stadium (med plats för 70 000). Men det finns tid att uppleva Anfield. I nuläget är det inte ens spikat när den nya arenan ska börja byggas.

3) Hillsborough, Sheffield

Många associerar namnet Hillsborough till den läktartragedi 1989 då 96 klämdes till döds vid en cupmatch mellan Liverpool och Nottingham Forest. Ironiskt och lyckligtvis nog är just Hillsborough i dag den goda länken mellan det slags arenor som dominerade innan katastrofen och de som byggts efteråt.

Hillsborough är en rimligt moderniserad arena, samtidigt som den har behållt klenoder som södra läktaren med den berömda långsidesklockan högt över mittlinjen.

2) Goodison Park, Liverpool

Klubben Everton behöver en större arena och vill helst därifrån. Supportrarna har tröttnat på stinkande toaletter, trånga stolar och skymmande pelare.

För en neutral besökare är Goodison Park däremot en ljuvlig bläddring bakåt i fotbollens historiebok. Redan att gå de trånga gränderna kring arenan associerar till Bob Latchfords och Gary Linekers dagar.

Från övre delen av huvudläktaren har man utsikt över stadsparken Stanley Park, det går att se Anfield några kilometer bort. Bara en sån sak.

1) Craven Cottage, London

Den pittoreska vitsvartmålade arenan vid floden Themsen kan upplevas som daterad, trång, trist. Men Craven Cottage kan också representera det bästa som en fotbollsarena har att erbjuda: intimitet, atmosfär, lättillgänglighet.

Inte minst har Craven Cotage arkitektur av Archibald Leitch. Skotten Leitch ritade runt skiftet mellan 1800 och 1900-tal 29 brittiska fotbollskatedraler. Den typiskt "brittiska" arenan med fyra tätt omslutande läktare bar hans signum.

I dag finns ytterst lite av Leitchs verk bevarade. Delvis K-märkta Craven Cottage är ett av undantagen. Vid matcher som Fulham–Tottenham förra helgen blir de flesta fotbollsälskare avundsjuka på de som kan kalla detta sitt hem.

Upplev läktarfesten på plats – hitta billigaste resorna här:

Se fotboll i England på
plats

Upplev läktarfesten på plats – hitta billigaste resorna här:

Se fotboll i England på
plats