Flinck: Efter OS blir skidskyttarna större än fotbollslandslaget

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-02

Ett jublande svenskt skidskyttelandslag.

PRAG. Ni som spådde svenskt skidskyttes död när Magda lade av – upp med en hand!

Okej, ni kan ta ner händerna allihop och sätta på dumstrutarna så långt lagret räcker.

Skidskyttelandslaget är i dag lika populärt som Erik Hamréns gäng.

Och efter OS kommer Jonsson & Co ha gått om.

Själv var jag den förste som tog ner handen och trängde mig fram i kön när dumstrutarna skulle delas ut.

För också jag trodde att den fenomenala Magdalena Forsbergs sista målgång i Holmenkollen i mars 2002 var svenskt skidskyttes lit de parade.

Men 7,5 år senare, när vi står inför ännu en världscup-premiär på hemmaplan och med sportens första bragdguldvinnare i Helena Jonsson, är skidskyttet större än någonsin i Sverige och i kväll slår sig över en miljon svenskar ner i tv-sofforna för att se Jonsson försvara sin premiärseger i Östersund i fjol. (200 000 brukar se Zlatan i Barcelona och 700 000 följde Champions League-finalen.)

Och ytterligare 1 960 000 svenskar över 15 år är alltså intresserade av skidskytte, som nu är landets femte populäraste idrott.

Det är ju otroliga siffror om man betänker att det bara finns 550 aktiva (inklusive ungdomar) i Sverige.

Fantastisk tv-sport

Grundorsaken är förstås att skidskytte är en fantastisk tv-sport, kanske den bästa över huvud taget. Vi kan jämföra med längdåkningen som ligger hopplöst efter och, som Ferry säger, ”klantat bort det” med sina många desperata försök att anpassa tävlingsformerna till tv-mediet.

Men det krävs förstås också svenska framgångar för att skidskyttet ska nå de höjder man är på nu i intresse.

Och de svenska framgångarna är lika otroliga som popularitetssiffrorna när man beaktar att Ryssland har 4 000 aktiva att välja bland, Norge 2 000 och att det i Tyskland finns över 100 fullblodsproffs samt åtta heltidsanställda tränare bara i Ruhpolding.

Och vi ska heller inte glömma vad några starka personligheter som Helena Jonsson, Björn Ferry och Wolfgang Pichler betyder – i kombination med SVT:s storsatsning på sporten.

Zlatan klarar sig bra utan landslaget

Den intressanta opinionsundersökningen här intill visar också att skidskyttelandslaget, efter en enorm ökning senaste åren, är lika populärt som fotbollslandslaget. Och det är smått häpnadsväckande – även om man ska ha i åtanke att utan landslaget är skidskyttarna ingenting medan Zlatan, som vi... ähum, fick en viss fingervisning om i söndags, klarar sig rätt bra utan sitt landslag.

Sportbladet hade knappast gjort 13 sidor om Björn Ferry hade avgjort stafetten på sista sträckan för sitt Storumans IK i Norrlandsmästerskapen – om man säger så.

Anyway – opinionsundersökningen gjordes i april i år och sedan dess har Sverige missat fotbolls-VM och i vinter väntar ett OS. Undviker Jonsson & Co bara ett fiasko i Vancouver är jag övertygad om att man gått om fotbollslandslaget i nästa mätning.

Sedan får min kollega och rumskompis på den Sportbladetkonferens vi befinner oss på, Robert ”Åsiktsmaskinen” Laul, tro vad han vill där han ligger på hotellsängen och muttrar: ”Vem fan är Helena Jonsson?”

Följ ämnen i artikeln