"Det är en tredjedel av min årsbudget"

Uppdaterad 2015-07-31 | Publicerad 2015-07-30

Tillskott i kassan efter fina tävlingen

En relativt anonym fjärdeplats på Diamond League kan betyda olika mycket.

För svenske diskuskastaren Axel Härstedt, 28, var det både en passning till SOK och ett välkommet tillskott i en knaper ekonomisk situation.

– Det är en tredjedel av min årsbudget jag drar in så det är extremt välkommet, säger han.

Det var tuffast möjliga förutsättningar för diskuskastarna som avgjorde sin Diamond League-tävling under seneftermiddagen.

Men de svenska kastarna bemästrade förhållandena riktigt bra. Daniel Ståhl gjorde en av årets bästa tävlingar när han slutade femma på 63,03 och än bättre gick det för Axel Härstedt.

Fjolårsfinalisten på EM var bara en centimeter från pallen med sina 63,24.

– Det är inte ofta en svensk är med så högt upp i Diamond League så jag är väldigt nöjd, säger Härstedt som just nu är på VM-plats utan att ha klarat den tuffa kvalgränsen på 65 meter.

"Kan inte tänka på dollartecken"

Med den fina placeringen kommer också drygt 25 000 kronor i prispengar, en stor prischeck för Axel Härstedt som kör en heltidssatsning helt utan uppbackning från SOK.

– Det är en tredjedel av min årsbudget jag drar in så det är extremt välkommet.

Tänker man på det när man går in och kastar?

– Nej, du kan inte gå in och tänka på dollartecken utan du tänker på teknik. Sen kan man vara nöjd när man kommer hem och pengarna är på kontot. Då vet jag att jag kan handla god mat nästa vecka, haha.

Ja, hur mycket är kvar på kontot när hyran är betald för dig?

– När allt är betalt så går resten till mat, det är den stora utgiften. Men jag älskar att kasta diskus så det är roligt att hålla på även om jag inte tjänar så stora pengar.

"Har i världseliten att göra"

Han hoppas dock att dagens prestation och kommande VM kan övertyga SOK att ge honom stöd.

– Jag har inte haft någon personlig kontakt med dem. Jag hoppas jag kan få SOK-stöd i och med att jag visar här på deras Olympiastadion att jag har i världseliten att göra. Kan jag göra 64 meter går jag till final på både VM och OS.

– Det hade varit väldigt välkommet, det hade dubblat min årsbudget.

Närmast väntar SM och då hoppas han klara VM-kvalet – och rader ut ett klassiskt rekord:

– Kastar jag så här och släpper mer på formen till SM borde jag kunna kasta 65 meter. SM-rekordet är 64,40 av Ricky Bruch, från 1972, så det ligger riktigt risigt till, haha.

Följ ämnen i artikeln