Beslut i mars – VAR även i damernas VM?

Av: TT

Publicerad:
"Om man kan få till det på ett bra sätt är jag nog ändå positiv till VAR", säger Olivia Schough. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
"Om man kan få till det på ett bra sätt är jag nog ändå positiv till VAR", säger Olivia Schough. Arkivbild.

SPORTBLADET

Är det kontroversiella videodomarsystemet någon även för damerna?

Fifa övervägar att införa det till VM i sommar – och svenskorna är försiktigt positiva.

– Om herrarna har tagit det steget vore det väl konstigt om vi inte hängde på det tåget, säger Olivia Schough.

Videodomarens VM-debut i herrmästerskapet i Ryssland i fjol skapade mängder med rubriker, avbrott och ändrade domslut.

Inför det kommande världsmästerskapet för damer i sommar har det ännu inte kommit ett beslut i frågan om VAR ska användas eller inte.

Den svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors berättar att förbundskaptenen Peter Gerhardsson fick en dragning av Internationella fotbollförbundet (Fifa) i samband med VM-lottningen i december.

– De har den frågan under lupp och berättade att de håller på att bestämma om det kommer att blir VAR på vårt VM också. Den infon förväntar vi oss att få någonstans i mars utifrån vad de har sagt, säger Domanski Lyfors.

"Naturligt att använda"

Hon tycker det är naturligt att även damerna får tillgång till teknologin om Fifa ser en framtid för det.

– Både jag och Peter är ganska övertygade om att om man tänker använda sig av VAR i framtiden så känns det naturligt att använda det på vårt mästerskap också.

Domanski Lyfors menar att förbundet i grunden är positivt till VAR som hon dock hoppas blir bättre.

– Förhoppningsvis har de dragit en del lärdomar av mästerskapet i Ryssland och kan kanske skala bort lite grann av de barnsjukdomarna som är i början så att det blir ett bra flow i spelet och inte massa tidsavbrott, säger hon.

Schough kluven

Olivia Schough ser också både fördelar och nackdelar med att videodomare används. Landslagsanfallaren konstaterar att det till exempel hade varit bra i VM 2015 då hon anser att Sverige fick en straff felaktigt dömt mot sig i åttondelsfinalen mot Tyskland.

– Jag är väldigt kluven till det. I vissa lägen är det fantastiskt bra med VAR men i andra lägen är det bara "låt det vara", man vill inte ha för mycket stopp. Men om man kan få till det på ett bra sätt är jag nog ändå positiv till VAR, säger hon och fortsätter:

– Har herrarna tagit det steget så vore det väl konstigt om vi inte hängde med på det tåget. Men man vill ju att VAR ska funka så att det inte blir stopp hela tiden.

Publicerad:

LÄS VIDARE