OS kommer avgöras i osande, osund dimma

187 dagar kvar till OS i Beijing. Varje dag kommer nya mer eller mindre underliga rapporter om hur myndigheterna ”förbättrar” Kina och kineserna inför elddopet den 8 augusti.

En av de pågående kampanjerna ska lära kineserna att sluta spotta och harkla sig i tid och otid. Enligt andra tidningsuppgifter, går en massa kineser på kurs för att lära sig bli exemplariska OS-åskådare. Sådana kurser skulle inte skada på ett antal fotbollsarenor runt om i Europa. Frågan är bara vad en exemplarisk åskådare egentligen är.

Måste kineserna måla sig röda i ansiktet och sätta på sig jönsiga mössor för att platsa? Måste de säga hola och lära sig glada utländska tillrop för att visa att de är uppfyllda av den sanna olympiska andan?

Andra krafttag som är på gång: Sportministern utropar triumferande att Kina har utrotat dopning. Av 8?856 tester i?fjol var bara 15 positiva. Vilken sorts tester det handlar om, förmäler inte historien.

Tagit i med hårdhandskarna

Polisen har tagit i med hårdhandskarna mot cykeltjuvarna i Beijing och lyckats få ner stölderna till hälften under de senaste nio månaderna, ”bara” två miljoner cyklar! Det här är en viktig nyhet eftersom den är direkt kopplad till Beijing-OS största skönhets- och hälsoproblem, smog.

Luftföroreningarna i staden är fem gånger högre än världshälso-organisationens gränsvärden. Alla amerikanska deltagare kommer till OS med specialgjorda antismogmasker. Och den regerande OS-mästaren i maraton, Haile Gebreselassie, överväger att inte springa loppet eftersom han anser att det är för farligt för lungorna.

Ett OS i en osande, osund dimma. Den enda okontrollerbara fläcken på en till synes perfekt organisation. Man kan bygga underbara arenor och fantastiska simanläggningar. Man kan göra allt färdigt långt innan deadline och slå till mot luffare och illegala försäljare och cykeltjuvar. Men det är betydligt svårare att låtsas vara något man inte är. Enligt organisationen Human Rights Watch har de mänskliga rättigheterna för arbetskraft som invandrat från landsbygden i Kina försämrats inför OS, inte förbättrats. Efter rapporter i engelsk press blev myndigheterna tvungna att erkänna att sex arbetare har omkommit när de olika OS-anläggningarna byggdes. Amnesty International påpekar hur kinesiska myndigheter passade på att sy in regimkritiker i julas, när världens ögon var vända mot Pakistan och mordet på Benazir Bhutto. Den kände människorättskämpen Hu Jia fördes bort den 27 december, men först i går formaliserade de kinesiska myndigheterna hans gripande. I november informerade han EU-parlamentet via telefon om bristen på fri- och rättigheter i dagens Kina.

Amnesty gillar inte heller de kinesiska myndigheternas beslut att göra dödsstraffet mer ”humant” genom att använda giftinjektioner i stället för nackskott. Omkring 8?000 människor avrättas varje år i Kina. Det lär knappast bli OS som kommer att ändra på det.

Mot bakgrund av allt detta, blir man lite misstänksam mot det imponerande säkerhetssystem som har byggts upp till spelen. Alla förstår riskerna för attentat och terrorism. Men visst är det bekvämt att ha systemet kvar, för att i framtiden övervaka interna fiender. Det är dem som skrämmer myndigheterna mest.

Vill hålla isär idrott och politik

För alla utländska gäster gäller det att inte ha med sig Bibeln, Koranen eller andra heliga skrifter och journalister gör gott i att hålla sig till tävlingsresultaten. Det är inte bara de kinesiska myndigheterna som vill hålla isär idrott och politik, trots påtryckningarna utifrån. Nu börjar också delegationerna införa självcensur. Den belgiska olympiska kommittén förbjuder sina idrottsmän att uttala sig om mänskliga rättigheter så länge de befinner sig inne på de olympiska anläggningarna. Kan det möjligen bero på att IOK:s ordförande Jacques Rogge är belgare?