Fler landslagsfriidrottare utsatta för övergrepp

Publicerad 2018-04-17

Moa Hjelmers våldtäktsberättelse skakade om ett helt landslag och fick friidrottsförbundet att sjösätta en granskning av hela verksamheten genom Linköpings Universitet.

I dag presenterades resultatet och det visar att tolv procent av landslagsfriidrottarna någon gång utsatts för sexuella övergrepp och att 2,6 procent har utsatts för det i friidrottssammanhang.

– Vi vill tacka Moa som tog bladet från munnen och lyfte de här frågorna, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

Det var den 23:e november förra året, dagen efter att idrottskvinnor runt om i Sverige samlats under uppropet #timeout, som Moa Hjelmer tog till orda på sitt Instagramkonto.

Läsningen var chockerande.

EM-guldmedaljören från 2012 berättade om hur hon blivit våldtagen i samband med en Finnkampsbankett.

”Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig.”

Friidrottsförbundet valde kort senare att sjösätta en stor studie om sexuella trakasserier och övergrepp i samarbete med Linköpings Universitet – som nu alltså är klar.

Som samhället i stort

Vid en pressträff på friidrottsförbundets lokaler redogjorde professor Toomas Timpka för en studie där universitet ställt ut en enkät till 404 tidigare landslagsfriidrottare om sexuella och fysiska övergrepp.

Och det visar att Moa Hjelmers fall inte är det enda.

Totalt svarar tolv procent av de svarande (48 procent av de som fick enkäten) att de någon gång utsatts för ett sexuellt övergrepp.

Av dem är det fem aktiva som säger att de utsatts för det under friidrottssammanhang, två av dem i landslagssammanhang.

– Det här överensstämmer med andra verksamheter och samhället i stort, tyvärr, vi kan inte se att friidrotten direkt sticker ut, säger Toomas Timpka och utvecklar:

– Förövarna i de här fem fallen var bara män men de utsatta var både kvinnor och män.

Många tidigare eller nuvarande landslagsaktiva rapporterar att de också utsatts för fysiska övergrepp någon gång i livet. Totalt tio procent av de som svarat säger att de utsatts för fysiska övergrepp av en vuxen.

”Det absolut vanligaste är att förövaren är biologisk pappa, följt av lärare och annan. Ett fall gällde friidrottstränare”, står det i studien.

”Slog ner som en bomb”

Från förbundshåll kommer nu en rad tydliga åtgärder där man bland annat jobbar för en mer jämställd tränarkår på landslagsnivå, tydligare utbildningsfokus bland klubbtränare och i landslagsammanhang ska man helt ta bort alla former av insparkar av nya landslagsaktiva.

– Metoo och Timeout slog ner som en bomb, samtidigt är vi väldigt positiva över att få vara med i postpatriarkala samhället. Nu finns det inget återvändo, säger förbundsordförande Björn O. Nilsson.

– Nu kan vi inte hamna bara i värdegrund och policy nu, vi måste agera, fortsätter Nilsson.

Följ ämnen i artikeln