Ilskan inför EM: ”Urbota korkat”

Uppdaterad 2022-08-14 | Publicerad 2022-08-13

MÜNCHEN. En ny värmevåg sköljer över Europa.

Då ska EM:s maraton avgöras mitt på dagen – när det är som allra varmast.

– Urbota korkat, säger svenske ledaren Lorenzo Nesi.

På måndag startar friidrotts-EM här i tyska München och maratonlöparna kastas rakt in i hetluften.

Bokstavligt talat.

Arrangören har nämligen valt att schemalägga loppen till mitt på dagen, då de enligt prognosen kan bli temperaturer på uppemot 30 grader.

Ett ofattbart beslut, menar Lorenzo Nesi.

– Man borde ha lärt sig något från de senaste mästerskapen, exempelvis VM i Doha (2019) där flera löpare kollapsade och där det i enstaka fall dröjde månader för dem att återhämta sig. Men nu står vi här igen. Trots de lärdomarna har man återigen tagit förhastade och dåligt genomarbetade beslut. Det är urbota korkat helt enkelt, säger Nesi.

Startade upprop

Damernas maraton startar klockan 10.30.

Herrarnas klockan 11.30.

Hanna Lindholm, Sverige, springer damernas maratonlopp med start 10.30.

När tiderna offentliggjordes häromveckan väcktes omedelbart en stor irritation bland de aktiva och över 50 löpare har sedan dess skrivit under ett upprop där man vädjar till arrangören att ändra tiderna.

”Vår hälsa bör alltid komma i första hand. Att exponeras för extrem värme under en lång tid är förenat med hälsofara ”, skriver man i ett öppet brev.

Röd dag

Det var de tyska hemmalöparna som startade uppropet. Trots detta har arrangören stått på sig och tiderna kommer inte att ändras.

Förklaringen?

Måndagen den 15 augusti är en röd dag i delstaten Bayern och man hoppas kunna skapa en folkfest ute på gatorna här i centrala München, där loppen avgörs.

– Klart man vill ha så mycket publik som möjligt, men det är ett mästerskap som ska avgöras och i första hand måste man ju se till att det avgörs på schysst sätt, säger svenske ledaren Lorenzo Nesi.


ANNONS: Köp din Heja Sverige-tröja i Sportbladets nya shop här! [Extern länk]


LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.