”Vill inte se Tre Kronor bli urvattnat och devalverat”

Hockeyeruropa har förändrats. Makten har flyttats från de nationella förbunden ut till ligorna och klubbarna.

Nu får förbundspamparna snällt sitta vid sidan om och titta på när de penningstinna ligorna och klubbarna gör som de vill.

I kväll spelar Tre Kronor en vänskapsmatch mot Finland i Västerås.

Jag måste säga att jag har svårt att gå igång på det här nya upplägget med dubbelmöten även om jag vet att matcherna räknas in i ­Euro Hockey Tour. 

Jag förstår att landslagscoacherna Pär Mårts och Peter Popovic vill ha så många samlingar som möjligt för att, framförallt för de själva, få matchträning, men även för att få känna på och testa nya spelare och se hur de reagerar på den internationella topphockeyn.

Men att alla ligor i Europa ska bryta upp för att landslagen ska spela vänskaps­matcher är för mig en gåta.

Missförstå mig inte nu – Tre Kronor är det finaste vi har i svensk ishockey och ­folkets landslag är något om vi alla ska vara stolta över.

Jag vet att det finns internationella break som alla länder och deras ligor ska respektera, och att man är skyldig att släppa uttagna spelare till sina respektive landslag.

Men som Hockeyeuropa har utvecklats de senaste åren där makten har flyttats från de nationella förbunden ut till de penningstinna ligorna och klubbarna, gör att förbunds­pamparna bara kan sitta vid sidan om och ­titta på. KHL-klubbarna, med stenrika privata ägare, ser inget positivt i att bryta upp ligan och skicka sina stjärnspelare till sina respektive landslag för att riskera att få hem en trött ,eller skadad, spelare.

Regler respekteras inte

Därför kör KHL sitt eget race, och Ryska ishockeyförbundets ordförande Vladislav Tretiak som har reglementet på sin sida kan inte göra någonting när KHL-lagen stoppar spelarna. 

Peter Forsberg (förbundets vice ordförande) och Pär Mårts kan stå och gapa­ hur mycket de vill, men det skiter KHL-bossarna i full­ständigt.

Schweiz är inte lika aggressiva men lägger ändå grundseriematcher under internationella uppehåll och naggar därmed också på det gällande reglementet. Jag har svårt för att man inte respekterar de regler och stadgar som finns.

Samtidigt blir jag orolig att vi har ett tandlöst internationellt förbund som tydligt ­inte klarar av att styra Hockeyeuropa utan sitter snällt bredvid och tittar på när det blir överkört gång på gång.

Som jag ser det finns det bara en väg att gå, och det är att förändra upplägget kring uppehållen för seniorlandslagen så det passar in i de nationella ligorna.

Mitt förslag är att man har kvar ­alla internationella uppehåll för juniorlandslagen, men att seniorlandslagen bara samlas under ett. 

Jag tror det är viktigt i utbildningssyfte för SIF och övriga förbund i Europa att kunna samla juniorlands­lagen under säsongen.

För många matcher

Det ger en möjlighet att stämma av hur utbildningen och utvecklingen av nya stjärnor ute i klubbarna går plus hur man står gentemot andra nationer ute i Europa och Nordamerika.

Däremot tror jag tvärtom med seniorlandslagen.

Det är bara att lyfta blicken och börja räkna alla olika turneringar som Tre ­Kronor ska spela.

Vi har VM som går varje år, OS vart fjärde år och ett World Cup med start 2016 som också ska spelas vart fjärde år.

Lägg sedan till alla matcher Tre Kronor spelar under säsongen så tycker även jag att det börjar bli för mycket.

CHL växer sig starkare

Jag vill inte se ett Tre Kronor som blir urvattnat och devalverat.

Därför skulle jag vilja att seniorlands­lagen bara har en turnering under det ­internationella uppehållet i december.

Det skulle ge ett helt annat utrymme till de nationella ligorna att sprida ut sina matcher över säsongen på ett bättre sätt plus att Champions Hockey League som garanterat växer sig starkare med åren har bättre möjligheter att få in sitt spelprogram parallellt med alla nationella ligamatcher.

Hockeyeuropa har förändrats och det är dags att förbunden inser det och anpassar sin verksamhet efter ligorna.