Svensk succé i jaktstarten – tre topp fem

RUPHOLDING/STOCKHOLM. En pallplats, en praktsensation och en galen uppåkning.

Svenska damerna gjorde succé jaktstarten i Rupholding där Hanna Öberg, 24, Johanna Skottheim, 25, och Linn Persson, 25, radade upp sig på plats tre till fem.

– Jag grinande när jag kom i mål. Jag måste ringa mamma och pappa, säger skrällen Johanna Skottheim till SVT.

Utgångsläget i jaktstarten var ovanligt bra för det svenska damlaget med Hanna Öberg tvåa och sedan Mona Brorsson, skrällen Johanna Skottheim och Anna Magnusson uppradade på plats elva till tretton.

Och de svenska skidskyttedamerna stod för sin bästa tävling i världscuphistorien. Hanna Öberg hade visserligen ingen toppdag i spåret men med fint och snabbt skytte (två bom) lyckades hon ändå försvara sin plats på pallen bakom Tiril Eckhoff och Paulina Fialkova.

– Jag är jätteglad för att jag kan hålla mig på pallen i dag. Men jag hade inte mycket att sätta emot när Fialkova gick i sista backen. Jag fick göra allt för att hålla undan för mina jagande lagkamrater, säger Hanna Öberg till Sportbladet.

”Är i världseliten”

Ja, för bara två sekunder efter i mål kom nya sensationen Johanna Skottheim precis före Linn Persson efter två än mer anmärkningsvärda prestationer. När Johanna Skottheim var tolva i sprinten var det hennes livs prestation och nu slutade hon alltså fyra och precis i rygg på henne kom Linn Persson femma – efter en uppåkning från 27:e plats. Båda med varsin bom.

Johanna Skottheim var i tårar efter målgång.

– Jag grinade när jag kom i mål, jag kommer nog grina hela dagen. Jag måste ringa mamma och pappa. Jag vet inte vad det är som händer, jag är så himla glad och lättad. Det så sjukt!, säger hon till SVT.

Närmare att förstå vad som hänt var hon inte när hon träffade Sportbladet.

– Om sprinten var en chock vet jag inte vad jag ska säga om det här. Sjukt är väl vad det känns som nu, säger hon.

”I någon form av flow”

Framgången kommer som en total överraskning även för Skottheim:

– Det här hade jag inte kunnat föreställa mig i min vildaste fantasi inför säsongen. Bara att ta sig till världscupen var kul.

Vad är det som hänt då?

– Flow. Jag är i någon form av flow.

Hur känns det att plötsligt stå där med toppåkarna?

– Jag var ganska nervös inför starten. Jag har haft så mycket respekt för de här åkarna som har varit min idoler. Men så hade jag rygg på Kaisa (Mäkäräinen) ett varv och kände att här kan jag gå. Det är bra för självförtroendet, jag är bättre än min självbild, säger Skottheim.

”Blir stenhårt”

Hanna Öberg var imponerad av sin nya landslagskollega:

– Johanna har visat en hög nivå på IBU-cupen och nu visar hon det i världscupen, det är jättekul att se. Vi är väldigt många tjejer på en hög nivå. Svenskt damskidskytte har aldrig varit bättre, säger Hanna Öberg.

Landslagschef Anders Byström jämförde Skottheim med en ishockeyspelare i AHL.

– Hon är helt respektlös, hon är som en farmarlagsspelare i AHL som går upp i NHL och spelar lika bra där. Det gäller att ta chansen, säger han.

Dagens prestationer gör att konkurrensen hårdnar ytterligare om VM-platserna och platserna i stafettlaget.

– Det blir stenhårt att ta sig in där, säger Johanna Skottheim.

Johanna Skottheim
Johanna Skottheim
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.