Vägen till guldet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-23

Den unika sprintbanan splittrar VM-rivalerna: ’Svenskarna har helt fel’

Holmenkollen. Svenskarna har tagit en risk och får nu lida för att de har skippat att träna i den kontroversiella VM-banan.

Det anser norrmännen – som inte köper förklaringarna om att banan har varit stängd exempelvis när Emil Jönsson ville resa dit.

– De skapar ett intryck av att det bara är norrmän som får träna här och det är helt fullständigt fel, säger norske sprinttränaren Ulf Morten Aune.

Följ ämnen
Längdskidor

I morgon kickstartar VM med damernas och herrarnas sprint. Införsnacket har handlar mer om banans utseende än om åkarnas form.

På tre ställen svänger åkarna nittio grader. Lägg till en stenmur, en kamelpuckel och ett kaotiskt upplopp och du har en av världens mest unika sprintbanor. En bana som norrmännen tränat på mer än några andra.

– Vi tränade tre gånger här inför VM, säger Ulf Morten Aune.

”De klagar”

Har något annat lag gjort samma sak?

– Nej, för de klagar bara på att det inte är öppet här, sedan åker de och tävlar på alla andra ställen.

Han har rätt i att ingen har portats från träning i Holmenkollen. Men banan öppnades i mitten av januari då norrmännen hade en småtävling där. Sedan följde ett par dagar då de enligt Aune ”scoutade terrängen” och tränade.

I samma veva ville svenskarna ta sig dit, men exempelvis Emil Jönsson stoppades först av att det var stängt, sedan av att det inte gick att bända in i schemat.

”Inte värt extra resa”

– Vi hade 48 timmar i Sverige mellan Liberec och Otepää. Hade vi bott i Norge hade vi tränat där, men nu var det inte värt en extra resa dit, säger svenske herrtränaren Arild Monsen.

Monsen lägger till att han är nöjd med tiden de har fått i banan och att de nu har memorerat den, men Ulf Morten Aune talar ändå om träningsövertaget som en fördel.

Och det där med svensk tidsbrist går han inte med på.

”Vi prioriterade”

– Vi var där när det var öppet och prioriterade ner Otepää, till exempel. Det kunde de också ha gjort, säger han och får sedan frågan om svenskarna har tagit en risk som inte besökte VM-banan i januari:

– Ja, det är en liten fördel för oss. Svenskarna ville inte göra det och nu kan de inte skylla på något.

Följ ämnen i artikeln