”Bengans barnbarn”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-01

Nästa generation Bengan Boys är här: ’Det är klart man ärvt en del’

Papporna tog Sverige till tidernas guldera som Bengan Boys.

Nu kommer nästa generation Wislander, Carlén, Hajas, Hedin, Olsson och Jilsén.

Möt ”Bengans barnbarn”.

– Efternamnet kan absolut vara en fördel, säger Therese Wislander.

Följ ämnen
Handboll
”Folk lägger lättare märke till en”, säger Therese Wislander, dotter till legendaren Magnus Wislander.

I mars 1990 vann Sverige VM-guld i handboll.

Främste målskytt var Magnus Wislander, som senare samma år utsågs till världens bäste spelare.

På linjen och i försvaret dominerade Per Carlén, straffarna satte Björn Jilsén stensäkert, på kanten kontrade Erik Hajas vindsnabbt och från niometer briljerade Staffan Olsson med sin vänsterhand.

Till nästa mästerskap hade Jilsén ersatts av dyngskytten Robert Hedin när VM-guldet följdes upp med en OS-final och ett svenskt handbollsunder, som skulle rulla på i tio år under namn­et Bengan Boys, var fött.

Men det var inte bara tidernas största framgångsera i handbollsvärld­en som föddes de där åren – utan också en skock ungar som nu, cirka 20 år senare, visar att generna gjort sitt jobb i Bengan Boys.

Skadedrabbad

– Det är klart att man ärvt en hel del, säger Therese Wislander, 19.

Hon föddes två veckor före VM-premiären 1990 och i höst har hon storspelat i sin debutsäsong i elitserien för Kärra – som i går, på själva nyårsafton, förlorade hemma mot Lugi – och är uttagen till ett läger med u-landslaget i januari.

I toppen av allsvenskan slåss Tumba och Andreas Hajas, 22, för att ta sig till­baka till den elitserie de åkte ur i fjol.

Anton Jilsén, 19, tillhör ett annat topplag i allsvenskan, Önnered, men har fått hela året förstört av skador.

”Största talangen”

Yngst i gänget är Staffan Olssons grabb Henrik, blott 15 år. Han spelar med Tumbas a-pojkar, men enligt Thomas Björk, utbildningskonsulent på Stockholms handbollsförbund och som jobbat med Stockholms stadslag i tio år, är Henrik ”den största handbolls­talangen i Stockholm på väldigt, väldigt länge”.

Nere i Ystad har Robert Hedins grabb Kasper, 18, suttit på bänken i elitserien i höst.

Från Ystad kommer också den av ”Bengans barnbarn” som nått allra längst hittills – Oscar Carlén, förstås, som 21 år gammal redan är toppspelare i Bundesliga och gör sitt tredje mästerskap i januari.

Både Carlén Jr och Therese Wislander har dessutom mammor som spelat landslagshandboll.

Men det är förstås pappa Magnus som Therese jämförs med, trots att hon valt att bli målvakt.

En fördel

– Man har vant sig. Men det är inte alls roligt att bli jämförd med pappa för det finns inte en chans i världen att jag kommer att vara i närheten av att uppnå det han har gjort, säger Therese.

Liksom flera av de andra spelarbarnen har hon tillbringat flera år utomlands när pappa varit proffs och dessutom haft pappa som tränare.

– Men det var inte mina föräldrar som fick mig att börja spela handboll. Det var faktiskt Staffan Olssons dotter Hanna, berättar Therese.

Men det är inte bara en belastning att ha handbollslegendar till far.

– Folk lägger lättare märke till en och det kan absolut vara en fördel att få den uppmärksamheten och att andra klubbar ser en på grund av efternamnet, säger Therese Wislander.

Följ ämnen i artikeln