Garpenlöv: Det är inte tuffhet, det är mod

Det här kräver mer oräddhet än att tackla eller ha ett kramkalas

Det gör ont Att täcka en puck som kommer i över 100 km/h kräver mod.

Vad är tuffhet på isen?

Vi, i hockeyfamiljen, vill gärna tala om hur hårda ishockeyspelare är jämfört med andra lagidrottare.

Är vi det – egentligen?

Till skillnad från många andra lag­idrotter finns den fysiska delen med som ett naturligt inslag och något som är tillåtet och reglerat i regelboken.

Det är alltså en del av spelet.

Man får som ishockeyspelare tackla, stå i vägen, hålla i lite grann och använda klubban lite mer än vad den är till för utan att spelaren i fråga får en utvisning.

Det tillhör spelet.

De fysiska elementen i ishockeyn ­skapar ett mentalt spel på banan som är en stor del av vinster och förluster.

Det kan vara svårt att se från läktaren, men det är otroligt tydligt nere på isen och bland spelarna.

Närkampsspelet skapar även en frustration hos spelarna, speciellt när man känner att man fysiskt är svagare och inte klarar av att komma loss eller bryta ner den man kämpar emot.

När dessa situationer uppstår ser vi ofta en tuppfäktning som brukar rendera i ett kramkalas eller en liten fight.

Slagsmål och tacklingar kopplar många inom ishockeyn, men även medel­svensson utanför ishockeyn, ihop med tuffhet.

Vågar man slåss så är man jättetuff.

Slagskämpar blir ofta favoriter hos fansen och lyfts fram som ett ideal för vad tuffhet är.

Du blir mosad varje gång

Men vad är egentligen tuffhet?

Släpper man handskarna och slåss, eller om man fullföljer tacklingarna, är man en tuffing då?

Så är det naturligtvis inte, utan dessa killar är lätta för publik och tv-tittare att se och urskilja.

Jag vill byta ut ordet tuffhet till mod i stället för det är vad det handlar om i ishockey.

Det finns otroligt många olika situationer i en ishockeymatch som kräver mod från spelaren och för mig kräver ett större mod än att tackla eller ha ett litet kramkalas där man slåss med handskarna på och ingen skadas.

Låt mig reda ut för er vad tuffhet är och ge er olika exempel på vad som kräver mod hos spelaren och som är återkommande situationer i varje match.

Täcka skott

Att i match efter match ligga i skottlinjen och täcka skott. Speciellt när pucken i över 100 km/h träffar en yta där du inte har skydd. Det gör ont, men i nästa byte, efter lite is, ska du stå där igen och vilja, och våga, täcka nästa. Det kräver mod hos spelaren.

Bli tacklad

Här finns det en mängd olika ­situationer under en match där man vet som spelare att man blir tacklad. Det gör ont. Men du får i­nte vika undan och du måste ta smällen och spela klart situationen – det kräver mod.

Först till pucken

Att åka direkt till pucken och vilja ha den först, med en motståndare i ryggen, där du vet att du blir mosad gång på gång kräver mod.

Våga bryta in på mål med ­pucken

När en spelare kommer mot mål har han två möjligheter: bryta in framför e­ller ta en snurr bakom mål. Tar du m­öjligheten att bryta in framför mål blir du straffad och det gör ont. Det är mod för mig.

Stå framför mål

Att stå framför motståndarkassen och motståndarna crosscheckar dig i ryggen och slår på vaderna och i vissa fall drar klubban mellan benen på dig kräver mod.

Inte visa smärta

Det kan låta larvigt men att bita ihop och inte visa något för motståndarna är en viktig signal du som spelare sänder till motståndarna, men även ditt eget lag och det kräver en tuffhet och mod hos spelaren.

Spela med en skada

Att gå ut till en match med en skada, som kommer ge smärta i varje byte, och du vet att du kommer få ytterligare smällar, men ändå genomföra matchen på en hög nivå – det kräver mod.

Stå upp mot en spelare som du vet är större och starkare

Det är lätt att gå in i situationer när du vet att du är större och starkare eller att du har kontroll på läget, men när du inte har kontroll och du möter en större och starkare spelare är det inte lika lätt och det kräver mod.