Södertälje har vunnit fyra raka SM-guld.

Nu har de chansen att bygga vidare på den sviten efter att ha slagit ut Norrköping i semifinalen.

I finalen väntar seriesegraren BC Luleå.

Södertälje Kings skaffade sig en 3–2-ledning i matcher senast i Norrköping.

Det gjorde att de regerande mästarna från de fyra senaste åren i kväll fick läge att kvalificera sig till final framför hemmapubliken.

Södertälje tog också den chansen och vann matchen med 78–69 och semifinalserien slutade därmed 4–2.

Men de regerande mästarna fick allt annat än en smakstart på matchen.

Norrköping kom nämligen ut starkt direkt och ryckte ifrån till en ledning med 16–7. Södertälje hann reducera ett par gånger och siffrorna efter den första perioden skrevs till 16–11.

Stark vändning

I den andra quartern lyckades dock hemmalaget komma ut och vända om matchen. Som mest hade Norrköping Dolphins en ledning med 25–14, men en stund senare hade Södertälje tagit över ordentligt och även tagit över ledningen med 31–30.

I halvtidspaus hade dock Norrköping vänt tillbaka matchen ännu en gång till en ledning med 35–33.

Ju längre matchen led blev det ändå klart att Södertälje var det starkare laget och efter tre perioder spelade hade de skaffat sig en ledning med 56–48.

Viktiga pjäser utfoulade

Läget blev än tuffare för Norrköping när de viktiga kuggarna Joakim Kjellbom och Tim Schüberg foulade ut sig.

Thomas Kalemba-Massamba och Tanel Kurbas var de som bar fram Kings poängmässigt och de gjorde 21 respektive 22 poäng i matchen. Det gjorde att Södertälje kunde hålla avståndet ner till Norrköping även i den avslutande perioden och slutresultatet blev 78–69.

Poängbäst i bortalaget blev Mikael Lindquist med sina 16 poäng.

Vinsten innebär att Södertälje är klart för sin sjätte raka final, där man alltså vunnit de fyra senaste. I finalen möter man seriesegrarna BC Luleå och den första matchen spelas på tisdag.