Svensken bakom det kritiserade förslaget

Svarar på stjärnornas kritik och försvarar förslaget

Publicerad 2017-05-03

Toralf Nilsson.

Patrik Sjöberg kallar det ”jävligt löjligt”, Paula Radcliffe känner sig ”förolämpad” och Jonathan Edwards beskriver hur ”en hög av idrottspampar” tar hans rekord.

Bakom friidrottens just nu mest omtalade förslag finns också en svensk.

– Kritiken fanns med i bilden men vi måste tänka på friidrottens trovärdighet, säger Toralf Nilsson till Sportbladet.

Europeiska friidrottsförbundet, EAA, vill stryka samtliga Europarekord inom friidrotten som inte uppfyller ett visst antal givna kriterier och uppmanar internationella friidrottsförbundet (IAAF) att göra samma sak med världsrekorden. Förslaget har mötts av hård kritik från en rad stjärnor som nu riskerar att få sina noteringar strukna ur rekordböckerna.

”En hög idrottspampar”

– Om det finns rekord som är alldeles för bra och misstänka, gå för dem. Jag trodde att mitt rekord skulle ryka en dag, men inte på grund av en hög av idrottspampar. Det är helt fel och otroligt fegt, säger brittiske trestegshopparen Jonathan Edwards.

I rådet som står bakom förslaget finns en svensk, Toralf Nilsson. Han säger att EAA var beredda på kritik när förslaget arbetades fram.

– Ja, det är tveklöst så att när du lägger fram sådana här förslag så kommer det att finnas synpunkter, inte minst från de som innehar rekord och gjort allt med sjysta medel. Det finns med i bilden men det här handlar om friidrottens trovärdighet i stort, säger Nilsson till Sportbladet.

Hur ser du på kritiken att oskyldiga drabbas?

– Det kommer för alltid att ha slagit världsrekord utifrån de kriterier som gällde vid den tidpunkten. Det är precis som att det skett andra förändringar tidigare, allt från tyngdpunkter på spjut till poängtabell i tiokamp och grensammansättning i den kvinnliga mångkampen. Har du haft ett rekord kan ingen ta det ifrån dig men nu föreslås att införa nya kriterier. Sedan är det upp till varje organisation vilka kriterier som ska gälla, vi har till exempel inte samma kriterier i Svenska friidrottsförbundet nu som för tio år sedan.

En del av kritiken som kommit handlar om att alla gamla rekord klumpas ihop och att rättvisa noteringar som gjorts under kontrollerade former också kan få en skugga kastade över sig som tveksamma bara för att de nu stryks. Toralf Nilsson säger sig ha noterat de åsikterna men delar inte bilden.

– Jag har kunnat läsa att folk upplever det så och det är deras uppfattning men det är inte huvudbudskapet. Det är att det finns tveksamma resultat som tappat trovärdighet och vi behöver återskapa det förtroendet.

”Trovärdigheten kommer öka”

Toralf Nilsson pekar framförallt ut ett antal Europa- och världsrekord på damsidan med många år på nacken som dagens aktiva mer eller mindre beskriver som ”onåbara”. Det är dessa som framförallt ligger till grund för förslaget att stryka rekorden – en diskussion som pågått inom friidrotten i över 15 år.

– Vi tror att vår trovärdighet i allmänhetens ögon kring rekorden kommer öka, förklarar Nilsson den största fördelen med förslaget.

Men kan ni vara säkra på att de som sätter nya rekord är rena i dag och att ni inte måste stryka alla noteringar vart tionde år?

– Tittar du på kriterierna som är föreslagna så är det dels att resultaten ska sättas i specifika tävlingar där förutsättningarna kan säkerställas som korrekta och att personen genomgått dopningstester även utanför tävling i en viss omfattning under perioden före de slagit rekordet. Dessutom ska testerna sparas i tio år så att det ger en möjlighet att testa dem igen.

Men folk har ju bevisligen lyckats lura systemet förut.

– Men man kan också säga att antidopningsarbetet aldrig varit starkare än nu. Tekniken vi har nu har till exempel kunnat fälla folk som testade positivt i Beijing 2008.

Är du säker på att friidrotten är ren i dag?

– Det kommer dopningsfall varje år så det är klart att den inte är ren men den blir renare i och med att nätet blir mer finmaskigt. Sedan är det tråkigt att man behöver lägga de resurser man gör men för trovärdigheten är det nödvändigt.

I augusti ska Internationella friidrottsförbundet ta ställning i frågan.

Följ ämnen i artikeln