Dopade sig med stryknin – vann Stockholm Marathon

Publicerad 2022-06-14

2019 stängdes kenyanske maratonlöparen Felix Kirwa av för att ha dopat sig med det dödliga giftet stryknin.

I år vann han Stockholm Marathon. Men tävlingschefen David Fridell kände inte till hans historia.

– Men vi har sett honom som fri att tävla, det kan man tycka är rimligt eller orimligt men det är så vi hanterat det, säger han.

”En dos stryknin” är titeln på Agatha Christies första detektivroman om Hercule Poirot från 1920. Det snabbverkande giftet stryknin, ofta använt för att döda råttor och känt för att likstelheten inträder ovanligt snabbt, blev nyckeln i den populära pusseldeckaren.

Att giftet är dödligt vet de flesta och därför var det många som hajade till när kenyanen Felix Kirwa åkte fast i ett dopningstest med råttgiftet i blodet. Det användes i centralstimulerande syfte i mycket låg dos. Men enligt expertisen är var det en fråga om en dödsdans.

– Jag har inte hört om det på många, många år. Och jag måste säga att det är extremt idiotiskt att använda det. Stryknin är jättegiftigt, sa läkaren och dopningskommissionens ordförande Åke Andrén Sandberg till Expressen vid tiden.

”Tar mig på sängen”

Spola fram tre år. Felix Kirwa vinner Stockholm Marathon på 2.11,06 – trots en omtalad felspringning som kostade honom banrekordet.

Som plåster på såren får han ändå rekordbonusen på 5000 dollar vid sidan av segerpremien.

– Det känns självklart. Det är vi som har tabbat oss och han har gjort ett helt fantastiskt lopp, sa verksamhetschef David Fridell efter loppet.

Men vad Fridell inte vet är att han betalar ut bonusen och berömmer en tidigare dopningsavstängd löpare. När Sportbladet en vecka senare lagt vårt eget strykninpussel och frågar Fridell om valet att tillåta honom att springa säger han:

– Det är första gången jag hör det, jag får återkomma där. Du tar mig på sängen.

”Knepiga frågor”

En stund senare återkommer Fridell efter att ha pratat med ansvarig för elitfältet, Ulf Saletti.

– I grunden så har man avtjänat sitt straff är man fri att tävla. men precis som Bauhausgalan och Sollentuna GP har vi undvikit att bjuda in löpare som stängts av mer än 12 månader. I det här fallet handlade det om nio månader och då har den kontrollen inte slagit till, säger han och fortsätter:

– Vi har sett honom fri att tävla, man kan tycka det är rimligt eller orimligt men det är så vi hanterat det.

Hur tänker du kring att du inte kände till det och hyllat honom under och efter loppet?

– Det får jag ta på mig, jag kan inte svara på om jag agerat på samma sätt. Det här är knepiga frågor rent allmän. Vi försöker hålla den linjen jag beskrev. Men jag som är ytterst ansvarig borde haft bättre kännedom om det även om det följer våra principer rent generellt, säger David Fridell.

Följ ämnen i artikeln