Edsbyns stora hjälte – en 20-årig elitseriedebutant

Publicerad 2017-03-25

Edsbyn besegrade Bollnäs med 3–1 i tidernas hälsingederby.

Då visade han sin klass, Tuomas Määttä.

– Det finns inte ord som kan beskriva vad jag känner, säger 20-åringen som gjorde två mål i sin första SM-final.

SM–finalen på Tele2 Arena hade pågått i knappt fyra minuter när succévärvningen Tuomas Määttä med ett rappt skott skickade in bollen som betydde 1–0 bakom målvakten Patrik Aihonen.

Wiik oväntad målskytt

Bollnäs tog dock över spelet mer och mer och skulle snart kvittera – på en till synes misslyckad, snäv hörna. Andreas Westh fick skottläge en meter från rusande motståndare och fick se bollen studsa ut till Anders Wiik, som med ryggen mot mål skickade i väg ett knackskott.

När vänsterbacken, som bara gjort ett mål tidigare under säsongen, vände sig om fick han se bollen söka sig mellan benskydden på Anders Svensson och in i mål.

Ställningen, 1–1, stod sig halvleken ut och så långt stod fansen för farten och fläkten.

Tuomas Määttä matchvinnare

Edsyn, och framförallt Tuomas Määttä, ökade tempot i andra halvlek, framförallt under den avslutande tiominutersperioden. Detta trots att Martin Frid fick matchstraff i spelminut 82 och ”Byn” tvingades avsluta matchen med nio utespelare.

Finländaren låg först bakom straffen som Mattias Hammarström förvandlade till en 2–1-ledning.

– Jag var jättenervös, ska jag erkänna. Jag fick slå den mot Bollnäs-publiken, men den gick in. Det här är det största jag har varit med om, säger Hammarström.

Tuomas Määttä nöjde sig inte med det utan fastställde själv slutresultatet till 3–1 efter matchens soloprestation. 20-åringen, som inför säsongen hämtades från Botnia, är utan konkurrens årets sensation inom svensk bandy.

”Han är magiskt bra”

Fansen sjöng hans namn när SM-guldet var säkrat, och lagkamrater och ledare tog plats i hyllningskören.

– Han är grym, magiskt bra. Det går inte att beskriva, säger Martin Frid.

– Kommer han loss blir det show. Han är redan en av världens bästa spelare. Han var fantastiskt bra på första träningen och har stegrat under hela säsongen. Vi har gett honom en helt fri roll, och det är skönt att släppa loss en sådan artist, fortsätter tränaren Thomas Liw.

Den ende som tog uppståndelsen med ro var huvudpersonen själv.