Stinas beslut – nobbar media

Inga intervjuer inför IBU-debuten

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Första internationella tävlingen som skidskytt.

Då väljer Stina Nilsson, 27, att nobba media inför.

– Hon vill fokusera på sitt, säger presschef Håkan Blidberg.

Efter att ha kört totalt fyra nationella tävlingar tidigare i vintras gör sig Stina Nilsson nu redo för sin debut på den internationella scenen, i IBU-cupen i tyska Arber.

I samband med trupputtagningen gjorde hon en digital presskonferens och berättade om sina känslor. Men nu, med två dagar till start, väljer Stina Nilsson att nobba media.

De andra landslagsåkarna som är på plats i Arber är tillgängliga för telefonintervjuer. Inte Stina Nilsson, meddelar presschef Håkan Blidberg.

– Det är första gången hon är utomlands som skidskytt och hon upplever att det är mycket att tänka på vad gäller förberedelserna inför. Hon vill fokusera på det, säger han.

”Inte orolig”

Stina Nilsson har nästan tio års erfarenhet som toppåkare inom längdåkning där hon alltid var uppassad av media. Nu när hon bytt sport väljer hon att vara mer restriktiv.

– Jag tror inte det är media i sig hon är orolig för. Hon har i alla fall inte uttryckt det, utan det handlar om att hon känner ett behov av att få fokusera på själva tävlingarna.

Men efter loppen kommer hon att prata?

– Ja, säger Blidberg.

I tyska Arber väntar två sprintlopp och en stafett. Truppen består av sju damåkare och fem herråkare. A-landslaget är i tyska Oberhof där världscupen fortsätter igen med start i morgon onsdag.

”Går inte att trolla”

Skyttetränaren Jean Marc Chabloz reser just nu med A-laget i världscupen, men har också regelbunden kontakt med Stina Nilsson.

– Jag trycker mycket på att hon ska hålla sig lugn på skjutvallen. Det får inte bli för mycket fokus på skjuthastigheten. Det går liksom inte att trolla fram någon megafart på några veckor utan hon måste hålla sitt tempo. Det räcker gott, säger han.

Chambloz upplever att hon har utvecklats på ett bra sätt hemma i Sverige och att IBU-cupen är ett bra första steg.

– Det är en perfekt miljö för Stina. Hon kommer inte skjuta tipptopp i varenda lopp utan ibland kommer det gå lite sämre. Då är det viktigt att det kommer nya lopp så att man hela tiden lär sig.

Kan hon bli aktuell för den riktiga världscupen snart?

– Oj, det har vi inte diskuterat än. Konkurrensen i A-laget är ju enorm och därtill har vi andra åkare som är med och slåss om platserna, till exempel ”Bettan” (Elisabeth) Högberg.

En sak i taget för Stina?

– Exakt.

Foto: BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN