När världens ögon riktas mot Kina vill vi berätta om det som aldrig syns

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-01

När Kina och Peking 2001 fick OS, framfördes en del kritik mot att ett land, där brotten mot de mänskliga rättigheterna är vardag för en stor del av befolkningen, skulle få stå som värd för OS.

De kinesiska myndigheterna försökte mildra kritiken genom att utlova reformer, och Wang Wei, generalsekreterare i Pekings olympiska kommitté, sa: ”Vi kommer att ge medierna fullständig frihet att rapportera då de kommer till Kina. Vi är säkra på att spelen kommer att gynna inte bara vår ekonomi utan också stärka alla sociala förhållanden, till exempel utbildning, hälsovård och mänskliga rättigheter”. Den olympiska kommitténs ordförande, Jaques Rogge, sa att han ”var övertygad om att OS skulle leda till förbättringar för de mänskliga rättigheterna i Kina.”

De senaste trettio åren har Kina genomgått en snabb ekonomisk utveckling. Landet har öppnat sig mot omvärlden. Många kineser lever idag ett friare liv med bättre ekonomiska resurser. Men det finns en baksida. Det politiska förtrycket fortsätter, människorättsförsvarare och kritiker till regeringen trakasseras och fängslas, de ekonomiska klyftorna i samhället växer för varje dag och många kineser har fått betala ett högt pris. Nästan 200 miljoner människor har tvingats från landsbygden in till städerna i jakten på arbete. Ofta bor de och arbetar under urusla förhållanden.

Under 17 dagar har Amnesty fått den unika och generösa möjligheten att i Sportbladet och på aftonbladet.se få berätta om en annan sida av Kina bortanför idrottsresultaten och sportarenorna.

Om människor som förföljs, hotas, fängslas eller skickas till omskolningsläger för att de kräver politiska reformer och för att de vågat kritisera regeringen eller lokala myndigheter. Om människor som vill kunna mejla, blogga, skriva artiklar och insändare utan att censureras eller riskera att bli av med jobbet eller till och med hamna i fängelse. Vi kommer också att berätta om ett land som avrättar tusentals människor efter att de dömts till döden i bristfälliga rättegångar.

Jag hoppas att du blir nyfiken på att läsa mer om mänskliga rättigheter i Kina och om Amnestys arbete. Jag hoppas också att du vill stödja de personer som vi berättar om i vår OS-kampanj genom att gå in på vår hemsida www.amnesty.se och skriva på protestbrev till den kinesiska regeringen.

Det är min förhoppning att OS blir en stor idrottsfest men också en möjlighet att de löften som gavs när Kina fick OS ska bli verklighet. Att människorättsförsvarare släpps ur fängelser, att censuren på internet och i kinesiska medier upphör, att omskolningslägren stängs och att Kina kommer att avskaffa dödsstraffet.

Lise Bergh
generalsekreterare
Amnesty International, svenska sektionen

Följ ämnen i artikeln