Tysk tid

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-12

Exklusivt möte med perfektionisten Löw

Joachim Löw, förbundskaptenen som inte lämnar någonting åt slumpen.

FRANKFURT. Det finns de som säger att förbundskaptenens roll är överskattad.

De har aldrig träffat Joachim Löw. Sportbladet har däremot fått en exklusiv intervju med Europas mest noggranne förbundskapten, mannen som kan bryta ner Tysklands framgångar i tiondelar.

Det finns några missuppfattningar om jobbet som förbundskapten.

En är att det egentligen är rena halvtidsjobbet, att det är så glest mellan matcherna att det rent utav kan vara ett problem att få tiden att gå.

En annan är att spelarna tillbringar så få dagar med landslaget att det är omöjligt att påverka deras utveckling.

Det finns gott om förbundskaptener som själva håller med. Sven-Göran Eriksson tog till exempel regelbundet upp båda punkterna när han ledde England.

Sedan finns det en nybildad skola som bevisar att de här gamla maximerna bara blir sanna för den som låter dem bli det.

Överstepräst för den är Tysklands skeppare Joachim Löw.

Under en dryg timme på det tyska förbundshögkvarteret i Frankfurt så gick han igenom arbetssättet som gjort Tyskland till EM-favorit.

Löw och laget

Joachim ”Jogi” Löw blev en del av landslagsledningen sensommaren 2004, som assistent till nya förbundskaptenen Jürgen Klinsmann.

Efter jättefiaskot i Portugal-EM var Tyskland ett uträknat landslag. Det saknade både framgångar, profiler, spelidé och identitet. Och det var mindre än två år kvar tills det skulle spela VM på hemmaplan.

Ska man förklara det som hände sen – och göra det väldigt enkelt för sig – så blir det ungefär så här:

Jürgen Klinsmann hade en vision och entusiasmen för att förmedla den. Joachim Löw hade kunskapen för att implementera den.

Många menade att Löw var hjärnan bakom Klinsmanns hjärta. De senaste två åren tycks ha givit dem rätt.

Die Nationalmannschaft har bara fortsatt utvecklas sedan Löw tog över som huvudtränare. Det som var en sommarsaga 2006 tycks ha alla möjligheter att bli verklighet 2008.

– I grunden finns det inga konstigheter med vårt spelsätt. Vi vill vara ett offensivt lag med tempo som anfaller efter marken, och som pressar aggressivt för att återerövra bollen när vi förlorat den.

Då är väl frågan hur ni uppnår det?

– Och jag ska försöka svara konkret och tydligt. För några år sedan tog det i genomsnitt 2,8 sekunder från det att en av våra spelare fick bollen tills det att han passade den vidare. I dag är motsvarande siffra 1,9 sekunder. Där har du skillnaden mellan att få ett snabbt anfallsspel att fungera och att inte göra det.

Löw och spelarna

Som direktkvalificerade värdar för VM 2006 spelade inte Tyskland några tävlingsmatcher under en tvåårsperiod.

Däremot lanserade Löw och Klinsmann träningslandskamperna som ”kvalmatcher” för var och en av de enskilda spelarna.

Idén var en del av ett större koncept som går ut på att den tyska landslagsledningen ställer krav på spelarna, snarare än tvärtom.

Ska man spela för Joachim Löws tyska landslag ska man göra en uppoffring – inte se det som en uppoffring.

– Jag är väldigt tydlig med jag vad förväntar mig. När någon blir aktuell för landslagsspel ringer jag upp och säger: ”Det här tycker jag är dina styrkor, det här tycker jag är dina svagheter. Och ska du komma med i landslaget vill jag att du ska förbättra dem. Be om extraträning i din klubb, jobba på din lediga dag. Jag vill ha med dig i landslaget, men det är upp till dig. Arbetet börjar i dag”. Vi måste vara raka mot spelarna. De omger sig ofta med alldeles för många ja-sägare.

Och hur följer du upp det samtalet?

– Givetvis ser vi många matcher, men vi kan också skicka ut observatörer undercover till deras klubblag för att studera spelarnas träningsbeteende. Om de redan är med i landslagstruppen är det ju enklare. Varje spelare har sin egen mapp med titeln ”Bergbestigningen”, som följer upp deras utveckling. Den innehåller bland annat en dvd, som vi klippt ihop för att illustrera två eller tre centrala svagheter. Där finns en del som vi regelbundet uppdaterar med våra bedömningar. ”Vi ville se x antal inlägg mot den främre stolpen, men vi ser dem inte. Du har misslyckats med uppgiften”. Och misslyckas man för många gånger så får det konsekvenser.

Men det kan inte vara den enda metoden ni använder för att ta ut truppen?

– Det finns fyra punkter som räknas inför ett EM. Först och främst givetvis förmågan, skickligheten. Sedan den mentala styrkan. I tredje hand förmågan att agera under press, och till sist förmågan att hantera individuella och kollektiva motgångar.

Löw och jaget

När man skriver ut Joachim Löws svar i text låter de barska, på gränsen till det överauktoritära.

I tal är intrycket annorlunda.

Mer än något annat framstår Löw som konkret, klar och tydlig. Han kräver mycket av sina spelare, visst, men han kräver minst lika mycket av sig själv.

– Vi i landslagsledningen brukar låsa in oss några dagar efter varje samling och analysera oss själva: Uppnådde vi det vi borde? Och då är vi knallhårda internt. Efter träningsmatchen mot Österrike i februari var det uppenbart att vi inte hade gjort det. Jag hade inte lyckats överföra rätt energi till spelarna.

Ni klarar av att analysera er själva?

– Ibland går jag till vår lagpsykolog Hans-Dieter Hermann för att få ett annat perspektiv. Han är framförallt väldigt bra på att se hur var och en av spelarna reagerar på min feedback. Kanske ska jag behandla någon lite annorlunda? Dessutom observerar han ständigt både mig och laget för att se hur vi hanterar pressen, förväntningarna och såna saker.

Hur har du själv utvecklats som tränare genom åren?

– Jag har äntligen hittat min röda tråd. Tidigare hade jag alla byggstenarna, men fick ändå inte ihop något hus. Nu har jag en klar bild av ett totalt system, av hur jag vill att mina lag ska spela fotboll och hur vi ska nå dit.

När Joachim Löw började sitt arbete märkte han till sin förvåning att det tyska förbundet inte hade någon databas över motståndarnationer och deras spelare.

Bättring krävdes, och Löw krävde att få anställa Urs Siegenthaler som chefsscout.

Verksamheten svällde snabbt. I dag samarbetar det tyska landslaget med ett dataföretag i Düsseldorf och ett researchteam vid Kölns universitet för att hantera sin gigantiska databas.

”Mjukare värden”

– I den har vi allt om alla landslags spelmönster. Vi kan snabbt se om de har några automatiserade inslag i sitt spel, hur de agerar på fasta situationer – såna saker. Men dessutom har Urs ägnat stor uppmärksamhet åt de mjukare värden som formar ett lag. Inför VM-premiären mot Costa Rica informerade han om hur folket där levde sina liv med glädje, men samtidigt inte ville prata om tortyren som pågick i landet. Flera av våra spelare sa sedan att det var en av nycklarna till att förstå hur Costa Rica spelade.

Vad var nyckeln till att förstå Sverige i åttondelen?

– Inte så mycket kring några kulturella förklaringar. Under VM hade vi lagt märkte till att Sverige inte var lika bra defensivt organiserat som vanligt. Speciellt fanns det problem med deras defensiva mittfältsspel, som lämnade ytor som gjorde att det sedan gick att dra isär backlinjen. Och planen det fungerade väldigt bra. Vårt spel flöt inte lika bra under hela VM som det gjorde under den första halvleken.

Hur ser du på motståndet under EM? Många har utnämnt er till favoriter?

– Vi är inte huvudfavoriter, men vi är uppe på en nivå där vi kan titta de andra storlagen i ögonen. Gör vi läxan och är förberedda har vi chansen. Och vi vet sedan 2006 att det är värt det. Kan vi än en gång få uppleva känslan när en hel nation vänder sin energi mot ett lag – då har vi lyckats.