Guld-bonus – en maskot

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-06

Miljoner till andra länder – svenska OS-vinnare får tygnalle värd 60 kr

KÄMPAR OM EN OS-MASKOT I dag spelar det svenska damlandslaget mot Kina. I händelse av medalj för Jessica Landström och övriga får de ingen ekonomisk bonus – men en maskot.

PEKING. En OS-guldmedaljör från Singapore får 4,7 miljoner kronor i bonus. En grek får 1,8 miljoner och en bulgar 485 000 kronor.

En svensk får en maskot för 60 kronor.

– Vi lägger våra pengar på förberedelser i stället, säger SOK:s sportchef Peter Reinebo.

Maskotarna finns i olika färger och storlekar.

I antikens olympiska spel belönades du med en krans av olivblad och ett rykte om odödlighet. De flesta guldmedaljörer i Peking-OS kommer hem med betydligt mer än så.

Högst bonus har Singapore: 4,7 miljoner kronor får den som tar ett guld för det lilla asiatiska landet. Men frågan är om någon i den lilla truppen på 25 aktiva fixar det. Singapore har bara tagit en medalj i OS-historien – ett silver i tyngdlyftning 1960.

Grekerna ger jobb

Andra mindre asiatiska nationer är också frikostiga mot sina medaljörer: en malaysier kammar hem 1,8 miljoner och den som tar Filippinernas första OS-guld får två miljoner.

Medan en del europeiska länder är mer modesta, som Tyskland där ett guld ger 140 000, har grekerna definitivt släppt de antika idealen och delar ut 1,8 miljoner till sina vinnare – plus en statlig anställning (ofta som officer i militären)

Stormakterna Ryssland och USA har gått skilda vägar i frågan: ryssarna tredubblar sina medaljbonusar (knappt en miljon för guld) från 2004 medan amerikanerna får nöja sig med 150 000, en summa som varit densamma sedan OS 1984.

Sverige då? Jo, Sportbladet kan i dag avslöja den svenska guldbonusen: en OS-maskot för 60 kronor.

– Vi har alltid delat ut en maskot till våra medaljörer: en stor maskot för guld, en mellan för silver och en liten för brons, säger SOK:s sportchef Peter Reinebo.

SOK föredrar i stället att lägga sina pengar på förberedelser för de aktiva.

– Ja, de praktiska förberedelserna inför ett OS och topp- och talangprogrammen.

Är det inte de nationella olympiska kommittéerna som betalar ut bonusarna så brukar det vara staten.

– Men den svenska staten vill ju knappt ens lägga några pengar på OS-förberedelser, säger Reinebo.

Har det varit aktuellt att införa medaljbonusar?

– En sponsor har lyft frågan och skulle vilja profilera sig kring det. Vi är positiva till det. Men helst vill vi ha ännu mer pengar till förberedelser.

Sedan har en del specialförbund bonusar till eventuella medaljörer och många aktiva har bonusar inskrivna i sina företagsavtal.

Johan Flinck

Följ ämnen i artikeln