Flinck: Vinn slaget om Norden...

...och det blir EM-final

SPLIT. EM kan börja.

Och slaget om Norden.

Vinner man det lär man vara i EM-final.

Danmark är regerande olympiska mästare och har varit en guldkandidat i alla mästerskap i drygt tio år med ett lag som kryllar av världsstjärnor. När jag pratade med Martin Frändesjö här i Split menade han att danskarna aldrig haft så här bra lag och att man är en större guldkandidat än någon gång tidigare.

Norge har aldrig varit bättre. Ledda av Sander Sagosen, 22-åringen som spås bli världens bästa spelare inom ett par år, tog sig norrmännen till sin första mästerskapssemifinal i förra EM och spelade VM-final för ett år sedan. Nu är man en av de stora finalkandidaterna.

Det nya, unga Sverige tog handbollsvärlden med storm i VM senast och pressade hemmanationen och blivande guldmedaljörerna Frankrike i 55 minuter i kvartsfinalen. Nu är man en tydlig utmanare om en semifinalplats.

Island är inte vad Island var för åtta-tio år sedan men man har genom att kvalificera sig till EM sett till att Norden har med fyra lag i ett mästerskap, vilket inte alltid varit givet.

10 nationer kan gå till semi

Det har bara hänt tre gånger under de senaste 50 årens 43 mästerskap att två nordiska lag har spelat om medaljerna under finalhelgen: VM 2011, EM 1994 och OS 1992.

En enda gång har de varit tre: EM i Sverige 2002 när Bengan Boys vann, Danmark tog brons och Island blev fyra.

EM här i Kroatien kan bli den andra gången i historien vi har tre nordiska nationer i semifinal i en stor turnering.

I EM 2002 var det en skräll att Danmark och Island spelade en bronsmatch. Båda lagen hade en svit av svaga placeringar och missade mästerskap under många år.

Så på förhand har Norden nog aldrig haft tre så starka medaljkandidater som nu. Och Sverige får finna sig i att vara nummer tre i den inbördes rankningen.

Men vinner man slaget om Norden i EM så bör man vara framme i en final.

EM är den tuffaste turneringen av alla. Här hittar vi inte några blåbär som i VM och OS och jag skulle vilja påstå att 10 av de 16 nationerna kan gå till en semifinal utan att det är en skräll.

Vill ni ha dem uppräknade? Okej (utan inbördes ordning): Kroatien, Sverige, Frankrike, Norge, Tyskland, Slovenien, Makedonien, Spanien, Danmark och Ungern.

Serbien på dekis

Slaget om Norden börjar redan i kväll för Sverige och Island.

Island genomgår en generationsväxling och tog sig till EM med ett nödrop som bästa trea i en grupp utan någon toppnation. I förberedelserna har man dessutom blivit överkörda av Tyskland två gånger om. Island brukar visserligen vara bra i inledningen av mästerskapen men här ska det bli två svenska poäng.

Serbien har, trots skador och återbud på flera stora spelare, ett namnkunnigt lag. Men man är faktiskt ett lag på dekis sedan EM-silvret på hemmaplan 2012. Serberna har inte gått vidare till mellanrundan i de två senaste europamästerskapen och inte ens kvalat in till de två senaste mästerskapen.

Sverige går till mellanrundan med två poäng efter att fått ge sig mot Kroatien. Det betyder att man måste besegra, eller i varje fall ta tre poäng, mot Frankrike och Norge. Trots Norges resultat de senaste åren tror jag att man fortfarande ser Sverige som storebror i ett möte mellan lagen – och det gör svenskarna också.

Som bäst 2020

Frankrike då? Så här på förhand ser fransmännen svagare ut än på mycket länge med alla skador och med kulturbärare som Daniel Narcisse och Thierry Omeyer som tackat för sig. Men Frankrike är fortfarande en given guldkandidat.

Jag tror inte Sverige når en semifinal men hoppas att hoppet om den i varje fall lever in till sista omgången i mellanrundan. Jag tror inte det beundransvärda Norge heller gör det (nyckelmatch direkt i kväll mot Frankrike).

Skulle något av lagen göra det tror jag att Danmark, som vinner den andra gruppen i mellanrundan, väntar i semin.

Danmark, med en revanschsugen Mikkel Hansen, tar hem slaget om Norden och går till final.

Det svenska laget är fortfarande under uppbyggnad och 2020, när det är EM på hemmaplan och OS, ska det här laget vara som bäst.