Stefan Alfelt: Bergstrand måste hitta balansen

GÖTEBORG. När Häcken är bra är man ett av allsvenskans bästa lag.

När Hammarby inte är bra är man ett av seriens mest andefattiga lag.

Sportbladets Stefan Alfelt.

Tre gånger bjöds Hammarby in av två absolut korrekt utdömda och en mer tveksam straff från domaren Kristoffer Karlsson utan att få poäng med sig.

Arnór Smárasson gjorde en Panenka och chippade iskallt in bollen till 1–1 högt mitt i målet utan chans för Peter Abrahamsson som kastat sig. Alex dundrade också bollen mot mitten men lågt och på Abrahamssons ben.

Och med mindre än fem minuter kvar placerade Kennedy Bakircioglu in tredje straffen till reduceringen 2–3, högt och otagbart.

Vinden hejdade bollen

Första straffen kom efter att vinden hejdat bollen så att Philip Haglund hann före utrusande Abrahamsson och blev fälld. Straff två var en helt onödig satsning från Kari Arkivuo mot Smárasson. Den tredje, som sagt, tveksam.

Tre straffar i en match där Hammarby knappt skapade alls framåt förrän det raka desperata långbollandet efter Bakircioglus straff skapade oreda och oro i Häckens försvar.

Hammarby ryckte upp sig spelmässigt efter en svag första halvlek men även med mer boll inom laget hade man i andra halvlek svårt att hitta fram till toppar i bra avslutningslägen. Med Rasmus Schüller som defensiv innermittfältare bakom de offensiva och passningssäkra Martin Ericsson och Samuel Gustafson fick Häcken till ett kontringsspel som straffade Hammarbys bolltapp skoningslöst och effektivt.

Häcken vann mittfältet

Häcken vann matchen på sitt mittfältsspel. Philip Haglund och Kennedy Bakircioglu blev inte dominanta. Erik Israelsson hamnade i en roll där han sällan fick boll i lägen han kunde skapa något ur.

Efter 2–4-förlusten tyckte Hammarbytränaren Nanne Bergstrand att det trots allt ser ljust ut för hans lag eftersom de defensiva misstagen man förlorade på är sånt som går att rätta till och att man skapade tillräckligt med farligheter framåt för att offensiven skulle kunna anses klart godkänd.

Man kan se saker olika och ofta beror det nog på hur man vill se på det som verkligen hände.

Klart att tre straffar kan tolkas som en hyggligt utförd offensiv men det är också en ganska unik utdelning. Hammarbys stressade och oprecisa passningsspel i första halvlek skänkte bort allt för mycket initiativ till Häcken som vann matchen på att man utnyttjade lägena man fick.

Martin Ericssons dribbling och perfekt placerade avslutning till 1–0 var en lysande prestation. John Owoeris två mål var perfekta avslut efter helt rätt tajmade löpningar.

Blev plötsligt rädda

Men Häcken höll också på att förlora poäng på att spelarna blev rädda för att göra det man är bra på, att hålla bollen inom laget. Straffreduceringarna skapade stressade passningsförsök och tveksamhet i försvarsarbetet.

När Rasmus Schüller fick kramp och gick ut tio minuter före slut tappade Häcken sin defensiva balans och begick misstag som Hammarby mycket väl kunde utnyttjat till att få oavgjort.

En händelserik märklig svängig match som ger Häcken andrum och häng på lagen ovanför medan Hammarby hamnar i fortsatt press i striden runt de nedre strecken. Nanne Bergstrand måste få till en balans i laget snabbt för att slippa den striden hösten ut.