Garpenlöv: Det här är tidernas värvningssäsong

Två veckor kvar till transferfönstret stängs, paniken växer i klubbarna och sportchefernas mobiltelefoner glöder.

Men den här säsongen handlar inte bara om sistaminuten-värvningar, utan det här är tidernas värvningssäsong.

Det är nu man inte får göra misstag.

Sista veckorna innan transferfönstret stängs är det febril verksamhet i alla klubbar. Samma visa varje år.

Sportchefen och tränare har gått igenom och synat truppen in i minsta detalj för att analysera brister i sitt lagbygge. Styrelsen är informerad om dessa brister.

Styrelsen i sin tur har haft diskussioner om klubben har ekonomi och om nyförvärv verkligen behövs. Att värva är också en politisk handling där klubben sänder signaler till sponsorer och fansen för hur man ser på spelartruppen. Därefter får sportchefen klartecken från styrelsen att plocka fram potentiella nyförvärv.

Så är turordningen i i stort sett alla klubbar. Sedan drar cirkusen igång.

Att sitta två veckor innan transferfönstret stängs med det agenterna erbjuder utan några andra alternativ är inte bra.

Färjestad skickade iväg Klepis

För ska vi vara ärliga är merparten av de tillgängliga spelarna på spelarmarknaden vid den här tidpunkten ingen uppgradering för SHL-klubbarna utan de är enbart till för att bredda och säkra upp för skador. Dessa spelare är riskfyllda värvningar som kommer kosta klubben massor av pengar. Utan att värdera Djurgårdens värvning av Marcus Nilson har jag väldigt svårt att tro att Djurgården hade värvat hem Mackan om det funnits andra alternativ.

Det är en högriskvärvning, inte för vad han ska prestera på banan, utan för hur fansen kommer att agera. Sveriges bästa fans kan bli Sveriges värsta fans om det vill sig riktigt illa. Den risken är Djurgården beredd att ta vid den här tidpunkten på hockeysäsongen.

Djurgården är inte den enda föreningen som kommer att gör en riskfylld värvning fram tills transferfönstret stängs vid midnatt 31 januari. Såhär har det gått till och går fortfarande till, men jag tycker mig se en förändring i hur klubbarna och sportcheferna jobbar. Sportcheferna försöker vara proaktiva och förstärka under resans gång.

Man väntar inte med värvningar till sista veckorna, utan det är en daglig process som pågår under hela säsongen.

Precis som Färjestad har gjort efter sin tuffa start på ­säsongen. Först plockade man in Anssi Salmela och Toni Rajala för att sedan skicka iväg Jakub Klepis.

Att justera truppen under resans gång är numera ett måste med tanke på rörligheten på spelarmarknaden.

Jag vet inte om det är en tillfällighet eller en trend hos klubbarna i SHL och Hockeyallsvenskan, men den här säsongen har varit tidernas värvningssäsong.

Vilka klubbar får egentligen det man betalar för?

Fram till i dag har det värvats drygt 32 spelare till SHL, och cirka 63 spelare till Hockeyallsvenskan.

När jag ser dessa siffror blir jag förvånad för det betyder att vi har en rörlig spelarmarknad trots att inga korttidsvärvningar är tillåtna i SHL. För mig är det här ett trendbrott i hur man jobbar i klubbarna och ytterligare ett bevis på hur SHL och allsvenskan jobbar efter den rörliga spelarmarknaden. Men även om värvningnarna under säsongen såhär långt i SHL och Allsvenskan har varit många, kommer det garanterat att ske ett antal sistaminuten- värvningar på en väldigt begränsad spelarmarknad.

Den stora frågan är vilken klubb som får ut investerat kapital, lön, i spelarna man värvar?