Hoppundret 2

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-07-12

Sju punkter har gjort Sverige till en stormakt i ridsport

MALMÖ

Svensk friidrott har sitt hoppunder.

Det har svensk ridsport också.

- Det har aldrig sett så bra ut för svensk hästhoppning, säger Jana Wannius i den svenska lagledningen.

Falsterbo Horse Show pågår för fullt just nu nere på Skånes sydvästspets.

Flera av de stora namnen är på plats: Rodrigo Pessoa, Marcus Ehning, Lars Nieberg... och Malin Baryard, Peter Eriksson, Maria Gretzer.

Det är i den kalibern de är nu, de svenska ryttarna med sina hästar.

Falsterbotävlingarna är stora, men störst i år är VM i september i Spanien. Ett mästerskap svenskarna varit fokuserade på sedan fjolårets EM-silver i lag. Det var Sveriges första mästerskapsmedalj på 60 år.

Tillsammans med Jana Wannius, "Mr Falsterbo" och en av tre i landslagsledningen som tar ut det svenska VM-laget, har Sportbladet tagit reda på orsakerna till det svenska hopparundret.

Ryttarna, naturligtvis: "Rolf-Göran Bengtsson har varit en världsryttare i 20 år, men aldrig haft någon riktigt bra häst. Malin Baryard har haft framgångar sedan hon var 15 år."

Hästarna: "Malin, Peter och Rolf-Göran har alla mycket bra hästar just nu. Svenskarna rider upp hästarna själva och är mycket bra utbildare."

Bra uppfödare: "För 20 år sedan hade vi knappt en svensk häst som tävlade internationellt. I dag exporterar vi hundratals varje år. Det har blivit en 100-procentig förändring av aveln."

Välorganiserad hoppkommitté: "Hoppkommittén inom förbundet är stark och driver mycket både inom och vid sidan av förbundet."

Lagsatsningen: "Vi har satsat hårt på lag i tio år. Det har gett en lagkänsla och ett stöd också i den individuella hoppningen. Våra ryttare draråt samma håll."

Kontinuiteten: "I VM kan vi mycket väl komma att ställa upp med exakt samma lag som vi hade vid OS i Atlanta 1996."

Framgång föder framgång: "Med framångarna kommer inbjudningarna till tävlingarna."

Sveriges bäste ryttare just nu, Rolf-Göran Bengtsson, lägger till en viktig punkt:

- Vi har mycket större chanser att komma ut och tävla numera sedan vi fått större och fler sponsorer. Och själv är jag anställd i Holland, och har det ekonomiskt bra på det viset.

Hoppet lever, alltså.

Sportbladet granskar det svenska laget inför VM i september

Johan Flinck

Följ ämnen i artikeln