Förkylning förstörde starten – i dag kom revanschen

En förkylning störde uppladdningen.

Men efter en misslyckad start på JVM kom all revanschlusta ur kroppen och Ebba Andersson tog guld.

– Det här hade jag aldrig kunnat drömma om, säger Andersson till Sportbladet.

Tidigare under veckan har det svenska längdlandslaget radat upp medaljer på U23-VM.

Och under torsdagsmorgonen var det juniorlandslagets tur. Ebba Andersson, 18, krossade motståndet på damernas tio kilometer fristil i rumänska Rasnov.

– Det är knappt så att jag kan tro på det. Det är så overkligt, säger Ebba Andersson till Sportbladet.

”Jag är så himla glad”

Andersson överraskade nyligen med en silverplats på senior-SM och hyllades av Charlotte Kalla.

– Det här bådar gott inför framtiden, sa Kalla då.

Men efter det har en förkylning stört den svenska skidtalangen. 18-åringen har fått ändra om i hela sitt upplägg – vilket också kan vara förklaringarna till att hon inte kunnat hota om en medalj tidigare under veckan.

– Tidigare under mästerskapet har det inte stämt så jättebra. Jag tycker inte att jag fick till åkningen, hade ingen bra känsla i kroppen och tekniken satt inte. Det var jobbigt inför att inte kunna följa den plan man hade satt upp och bara fått göra det man kan av situationen, säger Andersson.

”All revanschlusta kom ut”

Men på dagens tio kilometer stämde allt.

Andersson ledde tävlingen redan vid den första mellantiden och drygade sedan ut sin ledning under hela loppet. I mål var den svenska skidtalangen 29 sekunder före tyskan Katharina Hennig och 32 sekunder före bronsmedaljören Tiril Udnes Weng (Norge).

– Det var verkligen all revanschlusta som kom ut. Jag kände mig både bra i kroppen och hur jag la upp loppet. Jag hade verkligen bestämt mig.

Bakom Anderssons guld blev Emma Ribom sjua, Jenny Solin 27:a och Moa Olsson 35:a.

– Jag är så himla lycklig. Det här hade jag aldrig kunnat drömma om, säger Ebba Andersson.

Sundling bara 13:e

Det gick inte lika bra för svenskarna i herrjuniorernas 15-kilometerslopp. Viktor Thorn var bäst på elfte plats, dryga minuten efter segraren Ivan Jakimusjkin, Ryssland.

U23-åkaren Jonna Sundling tog guld i 10-kilometersloppet i klassisk stil i tisdags. Men i fristilsloppet på samma distans kom Sundling först på 13:e plats, 1,17 efter den tyska vinnaren Victoria Carl.