Superstjärnornas löner drabbar vanliga människor

Kappelin: Hur mycket ska ett landslag egentligen kosta?

Hur mycket ska ett landslag egentligen kosta? Och skulle det inte se snyggt ut att dra åt svångremmen lite, när det råder dåliga tider? Frågan väcker heta känslor i Italien, lagom till att ”gli azzurri” åker till VM.

– Saken är den att vi är ett löjligt land, säger Fabio Cannavaro och skakar på huvudet.

Landslagets 36-årige lagkapten syftar på den debatt som uppstått kring de italienska elitspelarnas löner i allmänhet och landslagsspelarnas matchpremier i synnerhet. Vissa ämnen är helt enkelt tabu. ”Il calcio” är en helig ko som inte får ifrågasättas och framförallt inte i samband med VM. Press och yttrandefrihet är tillfälligt upphävd. Censur råder under en månad, eller hur lång tid det nu tar tills landslaget kommer hem från Sydafrika.

Borde sänka lönerna

Alltihop började med att en minister i Berlusconis regering påpekade att den ekonomiska krisen tvingar det stora flertalet italienare till stora uppoffringar. Som en konsekvens av detta, borde italienska fotbollsfederationen sänka spelarnas VM-premier och klubbarna borde sänka spelarlönerna.

Den stora dagstidningen Corriere della Sera gjorde snabbt en opinionsundersökning. Det visade sig att 85 procent av de som svarade tyckte att ministern har rätt.

Il calcios stjärnor, pampar och småpåvar har däremot en helt annan uppfattning. Italienska fotbollsfederationens ordförande svarar att om hela Italien var lika konkurrenskraftigt som ”gli azzurri”, skulle landet ha färre problem.

Dessutom påpekar han att tack vare att italienska fotbollsspelare tjänar så bra, blir det ett ordentligt klirr i statskassan när de betalar sina skatter! Yttrandets logik är i linje med att det är bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk.

Tillgång och efterfrågan

Andra idrottspampar spär på. En säger att fotbollen är en privat sektor som styrs av tillgång och efterfrågan. Att det finns stora finansfamiljer som är beredda att satsa pengar i klubbfotbollen, får man bara vara tacksam för.

Vi niger och bockar. Men vad är det för fel på att ha en åsikt? I slutändan drabbar det faktiskt vanliga människor när fotbollens kostnader rusar iväg. Alltfler har inte råd att gå på match. Statliga TV-bolag har inte råd att köpa rättigheter och kan inte sända matcher. Elit-fotbollen får allt och bara smulor blir kvar till de lägre divisionerna. Utvecklingen av den inhemska fotbollen avstannar. Att ”gli azzurri” är ett så anonymt lag visar hur få italienska spelare det är, som visar framfötterna i Serie A.

Det har alltid förvånat mig hur fort människor glömmer var de kommer ifrån. Det stora flertalet fotbollsspelare i alla länder har arbetarklassbakgrund. Även om de själva har trätt in i en helt ny värld, fortsätter säkert deras familjer att umgås med sina gamla vänner, så kallat vanligt folk, som blir arbetslösa, får A-kassa och förlorar den, är oroliga för sina barns framtid och för att få lönen att räcka till månadens slut.

Med detta menar jag att det vore normalt om någon, en endaste en, reste sig upp och sade:

– Jag håller med. Jag är beredd att ta en lägre premie.

Kåranda – alla måste tycka likadant

Men inom italiensk fotboll råder en kåranda, som innebär att alla måste tycka likadant. Att frågan över huvudtaget kommer på tal, gör Italien till ett löjligt land för Fabio Cannavaro. Därmed har han angivit tonen.

I så fall finns det just nu två löjliga länder i Europa och det andra är Frankrike. Den franske sportministern Rama Yade menar att ”les blues” har överdrivit i valet av VM-hotell. Franska landslaget håller till på en lyx-resort, där rummen kostar 595 dollar per natt under lågsäsong, vilket inte direkt är fallet med VM.

Det enda som gör den här debatten löjlig eller överdriven är möjligen att den berör två lag, som verkar ha ganska små möjligheter att bli långvariga i Sydafrika.