Historieböckerna kallar - US Open ska bli Tiger Woods femte raka Major.

Men Southern Hills CC framkallar mörka minnen:

- För fem år sen vakade jag vid min pappas sjuksäng en hel natt här, säger världsettan allvarligt.

Golf
GOLF ÄR INTE ALLT Tiger Woods fick annat och tänka på för fem år sedan när hans pappa blev hjärtsjuk. Han blev då ovanligt "mänsklig" på golfbanan och slutade på 21:a plats.

Tiger Woods ler ofta med hela ansiktet.

Men när han tvingas se tillbaka på sin första stora turnering som proffs är han sammanbiten.

1996 spelades PGA Tour Championships i Tulsa, på US Open-banan Southern Hills CC. Trots att han bara spelat två månader som proffs hade då 20-årige nykomlingen Tiger Woods spelat in så mycket pengar att han tagit en plats bland de 30 bästa på penninglistan och därmed blivit direktkvalificerad för tävlingen.

Men efter den första dagens 70-runda blev golfen plötsligt ointressant. Pappa Earl Woods hade följt sin son på dagen och drabbades på kvällen av en hjärtattack och fördes till sjukhus.

Tiger vakade oroligt vid hans sjuksäng på S:t Francis Hospital fram till klockan fem på morgonen.

Dagen efter saknade han den tävlingsinsitinkt och kyla som sedan skulle ta honom till platsen som etta i världen. Andra dagens 78 är fortfarande den sämsta runda Tiger spelat sedan han blev proffs.

- Ärligt talat, den där turneringen var inte viktig för mig, med tanke på vad som drabbade min pappa, säger Tiger.

Följande natt blev han utkastad ur sjuksalen - av sin far.

- Se till att ordna så jag får se bra golf på min tv, sa han.

Tiger avslutade tävlingen med två rundor på par och slutade på 21:a plats, sin sämsta placering på USA-touren.

- Golf var inte intressant. Jag fick ett annat perspektiv på livet, säger han i dag.

Tiger Woods är storfavorit att vinna sin femte raka Major, i US Open. Bookmakers ger bara pengarna tillbaka, för den som vill satsa på Woods.

- En dålig affär, säger han själv och skrattar.

Men fenomenet Tiger Woods kan vara en bra affär - på börsen. Måndagen efter varje stor seger har Wall Street tagit ett skutt uppåt.