Sverige nere på jorden efter bragdsegern mot Turkiet

Publicerad 2018-02-26

Seger mot världsnationen Turkiet på ett fullsatt Hovet i fredags.

De svenska basketherrarna kunde dock inte upprepa succén i kvällens VM-kvalmatch borta mot Ukraina.

– Vi kan lära oss mycket av den här matchen, säger Sveriges coach Vedran Bosnic efter förlusten med 77–66.

Europas VM-kvalgrupp utvecklade sig till ett riktigt getingbo efter Sveriges skrällseger mot Turkiet inför rekordpubliken på Hovet i fredags. Efter tre spelade matcher låg Turkiet och Ukraina etta och tvåa med fem poäng var, medan Lettland och Sverige låg trea respektive fyra med fyra poäng var.

I kvällens bortamatch mot Ukraina i Kiev kom Sverige till spel utan handskadade Gran Canaria-stjärnan Marcus Eriksson som med 13 poäng, 5 returer och 2 assist var en av planens bästa spelare mot Turkiet.

I hans ställe klev framför allt Thomas Massamba fram i början av matchen. Den 32-årige guarden var hundraprocentig i sitt skytte första kvarten och gjorde 11 av Sveriges 25 poäng under matchens första 15 minuter. Efter första kvarten var ställningen 26–25 till Ukraina. Som en jämförelse hade Sverige gjort 15 poäng efter 15 minuterna mot Turkiet.

Problem med skyttet

I den andra kvarten var Ukraina klart bättre och gjorde snabbt sju poäng i rad. I halvtid hade hemmalaget sprungit iväg till 51–32.

Tredje kvarten blev jämnare, framför allt eftersom Sverige var bättre defensivt Inför fjärde var ställningen 60–44. Sverige hade i perioder stora problem med skyttet. I fjärden kvarten dröjde det 8 minuter och 30 sekunder innan Sverige satte sina första poäng.

Efter det slog Ukraina av på takten och Sverige knappade in något. Matchen slutade 77–66 till Ukraina.

– Vi gjorde en bra match mot Turkiet härom dagen och hade behövt fortsätta på samma sätt, men vi kunde inte det och då går det så här. Vi ligger under med 20 efter första halvlek, och därifrån är det svårt att komma ifatt. Även om vi vann andra halvlek känns det inte som att vi spelade som vi borde ha gjort, säger Sveriges guard Tobias Borg på presskonferensen efter matchen.

”Inte samma nivå”

Sveriges coach Vedran Bosnic säger att Ukraina förtjänade segern.

– De var bättre i dag. Tyvärr lyckades vi inte nå upp i samma nivå som mot Turkiet. Vi visade i andra halvlek att vi kan spela mycket bättre än vi gjorde i första, men det räckte inte.

– Nu är det två matcher kvar som vi ser fram emot. Vi kan lära oss mycket av den här matchen.

Thomas Messamba blev bäste svenske poängplockare med 13 poäng. I Ukraina var Igor Zaytsev bäst med 13 poäng.

I nästa match den 28 juni tar Sverige emot Lettland på hemmaplan.
Lettland besegrade Turkiet med 79–70 på måndagskvällen, ett resultat som innebär att Sverige sannolikt behöver vinna båda sina återstående matcher för att undvika sistaplatsen i gruppen och ett avslutat VM-kval.