”Han var uppkäftig mot Alex Ferguson”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-08

Sportchansens Lars Nylin om kultliraren Peter Schmeichel

Manchester United vann Champions League 1999 och åkte parad genom staden vid hemkomsten. Sir Alex Ferguson och Peter Schmeichel höll i pokalen.

Den här månaden agerar Peter Schmeichel Danmarks svar på Gunde Svan som programledare för den danska upplagan av ”Fångarna på fortet”. Under sin målvaktskarriär var han ett fort av ett annat slag.

Framförallt under åtta säsonger i Manchester United skapade han en status som gör att han nu, sex år efter sin sista match, för evigt finns med i biblioteket över fotbollens största målvakter genom tiderna.

Sportchansens Lars Nylin berättar historien om ”The Great Dane”.

Själv träffade jag Schmeichel första gången sommaren 1992. Han hade spelat sin första säsong i United, hade nyss skrällvunnit EM med Danmark, och var med sin klubb i Borås för att möta Elfsborg i en träningsmatch. Innan matchen intervjuade jag Schmeichel tillsammans med hans tränare Alex Ferguson, då ännu inte Sir.

Märklig kemi

Förutom att samtalet var en märklig historia på danska och skotska fanns det något annat remarkabelt i mötet. Det fanns redan då en märklig kemi mellan de två. Schmeichel hade redan börjat vara uppkäftig mot en Ferguson som i sin tur inte sparade på provokationerna mot dansken.

Det samspelet blev under resten av 1990-talet en av hörnstenarna i en dynasti i modern klubbfotboll.

Redan tidigt, 1994, nåddes en kulmen i form av en engelsk "The Double". 1996 upprepades detta. 1999 avslutade Schmeichel sin tid i United med den trippel av titlar som inkluderade den mäktiga vändningen mot Bayern München i finalen av Champions League.

Polsk pappa

Peter Boleslaw Schmeichel - pappan var polack och mellannamnet kommer från dennes farfar - växte upp i Köpenhamnförorten Gladsaxe. Där spelade Schmeichel i ungdomsklubben Hero innan han värvades till Hvidovre. Bredvid fotbollen hann Schmeichel bland annat med att jobba för Världsnaturfonden innan han blev landslagsman och så småningom proffs.

Alex Ferguson upptäckte Schmeichel när denne blev landslagsman 1987 och sedan uttagen till EM 1988. Uniteds manager hade sedan koll på dansken under dennes vandring från bottenlaget Hvidovre till toppklubben Bröndby - UEFA-semifinalister 1991 - och vidare fram till positionen som en av världens bästa och mest lovande målvakter.

”Årtiondets reafynd”

1991 köpte United Schmeichel för i sammanhanget kaffepengar - 500.000 pund. Han hade då redan gjort 45 A-landskamper. Det var inte tillräckligt för att en annan engelsk klubb som spanat in honom, Newcastle United, skulle våga slå till. Men Alex Ferguson vågade och utfallet blev alltså mäktigt.

”Årtiondets reafynd” har Ferguson sagt senare om köpet av dansken.

Peter Schmeichel ansågs alltså redan innan tiden i Manchester United som en av världens bästa på sin position. Väl på Old Trafford blev den hyllningen något allmängiltig. Han blev snart ett "household name", någon som alla fotbollsälskare kände till, över hela världen.

Med sina 193 centimeter och allmänna storlek, han bar specialsydda målvaktströjor i storleken XXL, var fysiken en av av Schmeichels stora fördelar. Han var en karikatyr av den sortens stora robusta målvakter, då alltid engelsmän, som förr i tiden förekom i sportserietidningen Buster. Särskilt i man-mot-man-spelet kunde han många gånger tyckas oövervinnerlig.

Utkasten – ett offensivt vapen

Men Schmeichel var inte bara fysik och kraftfullhet vid utrusningar. Han var fövånansvärt explosiv även i spelet på linjen. Framförallt blev hans utkast snart en del av Uniteds anfallsstrategier. Schmeichels långa precisa utkast ersatte ofta uppspel längs marken som annars tagit åtskilliga sekunder längre.

Ännu ett vapen med Schmeichel i målet, särskilt om man ser tilll hela hans karriär, var hans agerande i motsatt straffområde.

Dansken var en lite försiktigare variant av de latinamerikanska målvakter - Campos, Chilavert, Higuita & co - som ser offensiva utflykter som en självklar ingrediens även i målvaktsspel. I Hvidovre gjorde han ett halvdussin mål. Även i landslaget blev han målskytt (mot Belgien år 2000).

I United gjorde utöver ett Uefacupmål inget mål i större matcher, men han förekom ofta som "störmoment" vid sena hörnar och straffar, som vid 1-1-målet av Teddy Sheringham i Champions League-finalen 1999.

Skrämde slag på medspelarna

Men trots alla dessa fördelar har Sportchansen ännu inte nämnt Schmeichels kanske tydligaste bidrag till Sir Alex Fergusons lagbygge. Schmeichel var den högljudde dirigenten längst bak. Vissa medspelare skrämde han till tveksamhet och misstag.

Men de flesta gånger lyfte dansken med sin tordönstämma det egna försvaret till att bli ett av de starkaste. Just segermatchen mot Bayern 1999 är ett klassiskt exempel. Tyskarna dominerade markant, men starkt försvarsspel höll nere siffrorna till 0-1, och i slutet kunde United vända matchen.

Schmeichels genombrott i United kom den andra säsongen, 1992-93. Då höll han nollan 22 gånger och bidrog aktivt till klubbens första ligatitel. Samma år blev han för andra gången vald till världens bäste målvakt.

Dispyt med Ferguson

1994 kolliderade Schmeichel för första gången på allvar med Ferguson Dansken blev utskälld efter att ha släppt in tre mål mot Liverpool och sa i retur "de mest hemska saker", har Ferguson sagt senare.

Ett tag såg det ut som om Peter Schmeichels tid på Old Trafford redan var över. Men han blev kvar och fann något slags omklädningsrummets terrorbalans med sin explosive skotske tränare.

Schmeichel har senare sagt om Alex Ferguson:

– Sir Alex Ferguson är den störste. Störste. Störste. Vad han skapat finns där för alla att betrakta. Han vet vad han vill få ut av sina spelare här och nu. Men han kan också se vad han vill att de ska ha uppnått två, tre år i framtiden. Hans största begåvning är hans totala självtillit. Han litar till 100 procent på sin förmåga att ta de rätta besluten. Han är den modigaste manager jag jobbat med. Han fattar sina beslut, blir de felaktiga går han vidare orubbad, han vacklar aldrig.

När Peter Schmeichel under succésåsongen 1998-99 meddelade att han ville lämna United kom det som en chock inte bara för den egna klubben. Övertalningsförsöken pågick länge. Men Schmeichel var säker på sin sak, han var 35 år och ville hinna med någon mer liga i karriären.

Portugal nästa

Ny klubbadress blev portugisiska Sporting, där han sin vana trogen omedelbart blev ligamästare. Men den andra säsongen i Lissabon blev inte lika kul. Sporting kom för första gången på 14 år sämre än tvåa i ligan och Schmeichel beslutade att röra sig vidare. Trots erbjudanden från Serie A och La Liga blev det åter Premier League. Den här gången Aston Villa, där han i en bortamatch mot Blackburn den 20 oktober 2001 blev den förste målvakten i Premier League att göra mål.

Säsongen 2002-03 avrundade Schmeichel karriären med ytterligare en säsong i Manchester. Men den här gången hos rivalen City (där hans son Kasper nu finns).

I den 29:e och sista matchen avslutade Peter Schmeichel med en superräddning mot Liverpool, en räddning som petade bort Liverpool från det årets Champions League. En lämplig sista insats för en spelare som vid det laget för evigt hade sitt hjärta hos Liverpools ärkerival Manchester United.

Efter att han låtit pensionera sig sa Schmeichel till den engelska tidningen The Times:

– Till sist var det resorna som fick mig att tröttna. Jag gillade fortfarande att spela, men jag avskydde resandet. Jag kom till den punkten när jag bara inte kunde klara av den biten, det blev ett för högt berg att klättra. Att resa - hemskt!

Efter karriären hade Schmeichel tänkt satsa på att bli manager. Han var också under en tid delägare av Hvidovre IF och senare inblandad i ett försök, av ett konsortium, att köpa Bröndby IF. Men Schmeichels inblandning i fotbollen har inte blivit så intim som han först tänkte. I ovannämnda intervju med The Times sa han:

– Jag såg på de stackars tränarna och insåg att de inte hade plats för något annat i livet än fotboll. Vare sig jag eller min familj var beredda på den sortens tillvaro.

Danmarks Glenn Hysén

Istället har Peter Schmeichel kommit att bli en allmänt närvarande mediafigur. En del handlar då ändå om fotboll.

Han är regelbundet Danmarks motsvarighet till Glenn Hysén som tyckare om Champions League. Han har också varit expertkommentator hos BBC. Men han har även varit programledare vid Eurovision Song Contest och Discover Channels serie "Dirty Jobs".

För ögonblicket finns han alltså på Fort Boyard utanför Frankrikes västkust för att hjälpa danska a- och b-kändisar att lösa knepiga situationer i "Fångarna på fortet."

Alla sorters resor tycks alltså inte fel för killen från Gladsaxe som blev "Den store dansken" med hela fotbollsvärlden.

Se toppfotboll på plats: