Enorma gåvan från Svea, 96

”Verkligen fantastiskt gjort”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Svea Frännbo och VästeråsIrstas klubbchef Thomas Morén.
Foto: VÄSTERÅSIRSTA OCH BILDBYRÅN.
Svea Frännbo och VästeråsIrstas klubbchef Thomas Morén.

Mitt i coronakrisen.

Då får handbollsklubben VästeråsIrstas damlag en gåva på 100 000 kronor – från Svea Frännbo, 96.

– Klubben är speciell för mig, säger hon till Sportbladet.

Svea Ingeborg Frännbo svarar ödmjukt och försynt när Sportbladet ber henne berätta om den generösa gåvan. Det är uppenbart att hon inte gjort det här för att få uppmärksamhet, utan för att hon helt enkelt månar om klubbens bästa.

– Jag har redan pratat med en del tidningar och känner att jag inte har så mycket mer att säga, poängterar hon.

Barnbarnsbarn i klubben

Men vi ber henne ändå förklara varför just VästeråsIrsta ligger henne så varmt om hjärtat.

– Både min man och jag har spelat handboll i många år och då har man fått den där klubbkänslan. På vår tid hette klubben Västerås HF, sedan slogs man ihop med Irsta och blev VästeråsIrsta HF. Vi spelade ju aldrig för just den klubben men känslorna finns ändå kvar och i dag spelar mina barnbarnsbarn i klubben, så självklart följer jag dem, säger Svea.

”Fantastiskt gjort”

Covid-19 har slagit hårt mot elitklubbar runtom i Sverige, så även för VästeråsIrsta. Damlaget spelar i högsta serien (Elitserien), men har det kämpigt ekonomiskt – inte minst sedan turneringen ”Irstablixten”, den stora kassakon, tvingades ställa in.

– Därför blir man extra glad när något sådant här oväntat dyker upp som en blixt från klar himmel. Det är verkligen fantastiskt gjort av Svea, säger sportchef Frenne Båverud.

Till lokaltidningen VLT säger klubbchef Thomas Morén att VästeråsIrsta ”kämpar för sin överlevnad”.

– Så är det. Allt är väldigt osäkert i de här tiderna. Vi har precis som alla andra ansökt om de här stödpengarna som Riksidrottsförbundet ska betala ut, men ingen vet ju exakt vilka summor det handlar om. Alla bäckar små är välkomna och i det här fallet var det ju onekligen en ganska stor bäck…, säger Båverud.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN