Tricket i SM-semin: Flåsade för att stoppa avlyssningen

Nu förbjuder C More det nya tilltaget

Publicerad 2023-05-09

YSTAD. Sävehof tog ”störa avlyssningen i timeouterna”-greppet till en ny nivå i går i semifinalen mot Ystads IF.

Gzim Salihi stod nämligen och blåste i mikrofonen under hela timeouten medan hans tränare gav de taktiska direktiven.

– Jag blev väldigt yr efteråt, säger han med ett lätt skratt.

Men nu har C More och Svensk Elithandboll förbjudit mikrofonflås.

När Discoverys kameraman närmade sig Djurgårdens segerring på innerplan efter segern i fotbollsallsvenskan mot Kalmar i går ilsknade djurgårdarna till och motade bort honom.

I handbollens slutspel är tränarna uppmickade sedan flera år och snacket i timeouterna går rakt ut i tv.

En klassiker i genren är när Alingsås lyssnade av Lugis timeout i SM-finalen 2014.

Därför har vi också fått se lite olika grepp genom åren för att inte avslöja de taktiska dragen för motståndaren under timeouterna.

Tränarna pratar i kodord, taktiktavlor döljs för tv-kameran och i SM-finalen 2021 höll Sävehofs Gustaf Wedberg upp en handduk för att hindra kameran från att filma tränaren Michael Apelgrens taktiktavla.

– Det har blivit en hets mellan tränarna och en grej mellan dem som uppfattas som väldigt, väldigt avgörande. Man pratar allt mer i gåtor och använder sig ibland av desinformation också, säger Stefan Albrechtson, klubbdirektör i Sävehof.

Gzim Salihi.

”Måste göra allt för att vinna”

I går i semifinal 2 i Ystad tog Sävehof, eller rättare sagt deras högernia Gzim Salihi, det hela till en ny nivå.

I matchens sista timeout, med en dryg minut kvar och Sävehof i ledning med 28–27, lutade sig nämligen Salihi nära sin tränare Apelgren och blåste konstant i den lilla mikrofonen på Apelgrens bröst för att de taktiska direktiven till laget inte skulle gå ut i tv. Greppet hade avsedd effekt på så sätt att man inte hörde Apelgrens order i tv-sändningen utan bara Salihis flåsande.

Salihi lovar dyrt och heligt att det inte var på lagledningens initiativ utan helt hans egen idé.

– Jag kom på det själv på uppstuds. Jag bara tänkte att nu ska jag gå till micken och blåsa så att de (Ystads IF) inte hör, säger han.

– Det är ju slutspel så man måste göra allt för att vinna – tyvärr. Det var några småtaktiska grejer som var ganska viktiga. Men jag blev väldigt yr efteråt, kan jag säga (skratt).

När spelet sedan blåstes i gång tappade Kim Andersson bollen nästan direkt efter att blivit lätt uppvaktad av en försvarare och Sävehof kunde avgöra matchen med ett avslut i tom bur.

”Vi har aldrig jobbat så”

I en matchserie i bäst av fem handlar det inte alltid om att hindra motståndaren från att lyssna av timeouten just för den aktuella matchen utan det kan också handla om taktiska drag som kan återkomma i matcher längre fram och som man inte vill ge motståndaren chansen att kunna förbereda sig på.

Men i går handlade det också om att inte bjuda på information i realtid för enligt Apelgren satt YIF och lyssnade på tv-sändningen just bakom bänken.

– De satt en meter från bänken med airpods och kollade direkt vad vi sa på deras mobiler. I går var det Kenneth Andersson (tidigare sportchef i Lugi och nästa säsong assisterande tränare till Oscar Carlén i YIF) som jobbade med det under matchen. Tidigare har det varit andra i deras ledarstab. Det är helt okej för mig, men det kan kanske vara en förklaring till varför det varit lite annorlunda timeouter de senaste åren, säger Apelgren.

Gör ni inte så själva?

– Vi har aldrig jobbat så. Men vi har folk som sitter hemma och kollar och messar.

Apelgren betonar att Salihis agerande i går inte var sanktionerat av honom eller någon annan ledare.

– Det var helt på hans eget initiativ. Men det är innovativt att göra allt för att vinna, säger han.

Får inte inträffa igen

Men tilltaget var inte populärt hos C More som omedelbart kontaktade Peter Gentzel, vd på Svensk Elithandboll.

Ingen ska få blåsa i någon mikrofon i timeouterna hädanefter. Det är förbjudet nu.

– Vi har hanterat gårdagens incident med samtliga inblandade parter för att säkerställa att liknande inte inträffar igen, säger Gentzel.

Detta köper Sävehof.

– Vi måste förstå att vi tillsammans med tv ska skapa en så attraktiv produkt som möjligt, säger Apelgren.

– Vi har ett tv-avtal med ett regelverk och de ska vi absolut fullfölja. Vi har också tagit det med damlaget så de inte ”apar efter”. Timeouterna ska vara tillgängliga för tv-tittarna men lite tjuv- och rackarspel kommer man inte ifrån, säger Albrechtson.