Svenska kritiken: Kommer aldrig hända i Sverige

Publicerad 2018-08-23

Jeffery Ige tävlade för Sverige i Rio 2016.

Finska parafriidrottare tvingas betala knappt 10 000 kronor om de missar medalj på EM.

Svenske förbundskaptenen Magnus Olsson blev förvånad när han läste om kravet.

– Det känns inte rätt att få det trycket på sig, säger han.

Det var finska parafriidrottaren Ronja Oja som avslöjade hur det finska förbundet kräver medalj – eller en slags självrisk på 10 000 kronor om man missar topp tre vid pågående EM i Berlin.

”Jag var inte nöjd med mitt resultat i längdtävlingen, men medaljen smakar gott. Nu kan jag slappna av då jag slipper betala självrisken”, skrev hon på Twitter.

Inlägget har satt igång en rejäl debatt inom den finska idrotten där systemet har funnits i sju år både för parafriidrottarna och junior-VM i friidrott.

Ändå var systemet med ”självrisk” nyheter för den svenska förbundskaptenen för para-landslaget, Magnus Olsson.

– Jag läste om det i dag, vi har ett bra samarbete de nordiska länderna emellan men det var helt nytt för mig, säger han och betonar att så är inte fallet i Sverige.

Magnus Olsson.

– Blir man uttagen till landslaget här så står förbundet för de kostnaderna. Ofta har vi medaljmål som krav i uttagningarna men det är inte så att någon som blivit uttagen får betala om man misslyckas, säger han.

”En jäkla press”

Förbundskaptenen är frågande och kritisk till det finska systemet:

– Personligen tror jag att man kan komma på bättre lösningar.

– Idrottaren får en jäkla press på sig om man inte har pengarna – och det har inte de flesta. De har i många fall inte sponsorer eller stöd från föreningar utan det är familjen som ligger ute med pengar för en satsning. Då blir det jättesvårt att känna trycket att man måste ta medalj, det känns inte rätt, säger Magnus Olsson.

Den svenske förbundskaptenen medger dock att även svenska förbundet är pressat ekonomiskt. Mästerskapen är många och det krävs en hel del medaljer för att förbundet ska få ihop det ekonomiskt.

– På para-EM handlar det om en anmälningsavgift till internationella förbundet och sen är det flyg och boende. Dessutom blir det många ledare, assistenter och guider till de aktiva. Jag gissar att kostnaden per aktiv ligger runt 12 000 kronor nu när vi är i Europa, säger Olsson.

Men det finska upplägget är inte aktuellt.

– Det kommer aldrig att hända att de som inte tar medalj får betala.

Följ ämnen i artikeln