Sjöström: ”Tänker absolut två OS till”

Av:  Rom, TT:s utsände

Njuter av simlivet. Sarah Sjöström ser sig själv simma två OS till. Här gratuleras hon av tvåan Marie Wattel, Frankrike, efter fjärilsguldet i lördags.
Njuter av simlivet. Sarah Sjöström ser sig själv simma två OS till. Här gratuleras hon av tvåan Marie Wattel, Frankrike, efter fjärilsguldet i lördags.

Hon har redan sopat hem medaljer under 14 års tid – och simstjärnan Sarah Sjöström tittar långt fram innan hon ser ett slut på karriären.

– Jag tänker absolut två OS till eller något sånt. Det känns väldigt lyxigt att ha ett jobb som man är så bra på, säger hon.

Den snart 29-åriga supersvenskan – hon fyller på onsdag – vann guld på 50 meter fjäril och var ankare i silverlaget på 4x100 meter fritt i lördags kväll på sim-EM i Rom.

Hennes 85:e och 86:e internationella mästerskapsmedalj i en makalös karriär som gjort henne till en av simningens största världsstjärnor genom tiderna.

Och den är långtifrån över.

Fjärilsguldet var speciellt för Sarah Sjöström eftersom det kom 13 år efter hennes första VM-guld på samma arena, Foro Italico i Rom.

Då hade hon 14 år gammal slagit igenom 2008 med en skrällseger på EM.

Fortsätter hon och lyckas behålla sin nivå över OS i Los Angeles 2028 innebär det en toppkarriär över 20 års tid och med medverkan i sex OS.

”Vill förändra sporten”

Sjöström har redan vunnit allt och dessutom lyckats komma tillbaka till toppnivå från fjolårets svåra armbågsbrott.

Vad driver dig nu?

– Jag ser framför allt fram emot OS i Paris (2024), i Tokyo kunde man inte ha sin familj eller vänner på plats. Nu ser jag fram emot att ha en annan närhet till dem. Och att få simma en OS-final på 50 meter frisim och kanske 100 meter frisim när jag är plus 30, säger Sjöström och fortsätter:

– Jag vill vara med och förändra sporten på det sättet att man kan vara med och fajtas om medaljerna och visa alla tonåringar var skåpet ska stå. Det är ju tjejer som redan har gjort det. Att man kan ändra kulturen lite i simningen så att fler håller på längre, säger hon.


ANNONS: Köp din Heja Sverige-tröja i Sportbladets nya shop här! [Extern länk]


”Väldigt lyxigt”

Sjöström trivs med simlivet, har en kärlek till sporten men ser den också som ett jobb.

– Jag njuter av att få tävla och resa och göra alla de här grejerna, men det är lite som ett jobb också. Det känns väldigt lyxigt att ha ett jobb som man är så bra på, säger hon.

Sarah Sjöström har 50 meter fritt och lagkappen 4x100 meter medley kvar att simma i Rom.

På 50 meter fritt, som startar på måndagsmorgonen, är hon precis som på 50 meter fjäril guldfavorit.


ANNONS: Köp din Heja Sverige-tröja i Sportbladets nya shop här! [Extern länk]


Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.